Nog veel te 'ontstenen' in Schiedamse tuinen

27-08-2020 Wonen Redactie


SCHIEDAM - Schiedam heeft nog werk te doen waar het gaat om het tegengaan van de verstening van de stad: 37 procent van de Schiedamse tuinen zijn versteend.

Dat concludeert energieleverancier Vattenfall, dat op een rijtje zette in welke tuinen in Nederland versteend zijn.

"De verstening van tuinen draagt namelijk niet bij aan een klimaatbestendige en duurzame omgeving binnen de gemeente", aldus Vattenfall. "Meer groen verbetert het milieu, zorgt voor schonere lucht, werkt goede waterberging in de hand, dempt geluidshinder en verkoelt bij warmte. Ook vinden dieren beschutting en voedsel in een groene tuin."

De gemeente Schiedam heeft onder de noemer Schiedam Waterklaar eerder dit jaar een stimuleringsregeling in het leven geroepen om maatregelen doorgevoerd te krijgen die te veel of te weinig water in de stad moeten voorkomen. Bewoners worden opgeroepen zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van hun tuinen en plaatsjes, en eventueel ook hun platte daken. Een praktische maatregel is bijvoorbeeld het ontkoppelen van de regenpijp op het riool. Voor het 'ontharden' kvan de tuin (dat kan ook met waterdoorlatende tegels) kan de bijdrage oplopen tot maximaal € 3.750 per subsidieaanvraag, aldus Schiedam. In de persoon van Alfred van ‘t Hoff heeft de stad zelfs een 'ontkoppeladviseur' aan het werk gezet.

Schiedam zit met zijn verstening - of vergroening, zo u wilt - ongeveer op het landelijk gemiddelde. Volgens Vattenfall is 36,7 procent van de tuinen in Nederland versteend. Op provinciaal niveau valt op dat de tuinen in Flevoland het meest versteend zijn, met Almere als koploper (66,2 procent versteend). Wassenaar is de ‘minst versteende’ gemeente (met 9,5 procent) en dat is minder verrassend. In de top 5 groenste en dus minst versteende gemeenten zijn er maar liefst nog drie uit Zuid-Holland: Molenlanden, Zoeterwoude, en Midden-Delfland.

Schiedam is grijzer dan Vlaardingen (30,1 procent versteend), maar iets minder dan Rotterdam (37,1 procent) en doet het even goed of slecht dan Delft. Vooral groeikernen - zoals Almere - doen het niet goed in deze: Barendrecht en Zoetermeer komen bijvoorbeeld boven de veertig procent versteende tuinen uit.Gerelateerd