Categorieën

Service

'Door heel Schiedam slaat Week van het Geluk goed aan'

'Door heel Schiedam slaat Week van het Geluk goed aan'
Nieuws

'Door heel Schiedam slaat Week van het Geluk goed aan'

  • Redactie
  • 03-10-2022
  • Nieuws
'Door heel Schiedam slaat Week van het Geluk goed aan'

Tijdens de Week van het Geluk zijn er allerlei activiteiten; foto: Dock Schiedam


SCHIEDAM - De Week van het Geluk - die 29 september begonnen is en nog tot en met 6 oktober duurt - is in volle gang in Schiedam. Paula van Oeveren, opbouwwerker bij Dock Schiedam en Leni Vredebregt, bwoonster van Schiedam-Groenoord en oprichter van Het Zimmertje, vertellen over het belang van de week.

Van Oeveren: "Ieder jaar in september is de Nederlandse Week tegen Eenzaamheid. In Schiedam noemen we dit sinds een paar jaar de Week van het Geluk. In deze week geven we aandacht aan Schiedammers en brengen zo geluk. We benaderen het thema eenzaamheid zo dus op een positieve manier. Tijdens de Week van het Geluk organiseren we activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Het doel is een persoonlijke benadering, vertrouwen winnen en zo signalen oppikken waarop we later kunnen doorpakken. We organiseren de Week van het Geluk met partners, organisaties en buurtgenoten, zoals Leni."

Vredebregt woont in Groenoord en is actief in de wijk. "Daar heb ik bij de woningbouwvereniging aangeklopt met de vraag of ze een huisje beschikbaar konden stellen om in te richten als inloop voor ouderen. Dat is met hulp van bewoners en de gemeente Het Zimmertje geworden, een plek waar ouderen zowel gastheer/vrouw zijn als bezoeker. Tijdens de Week van het Geluk is Het Zimmertje in Groenoord het middelpunt van de activiteiten."

De Week van het Geluk draait dus echt om samenwerking, onderstreept Van Oeveren. "Met het netwerk en andere partners van Dock, maar zeker ook met talenten en bewoners uit de wijk. Zo nodigen we tijdens de Week van het Geluk in Schiedam-Oost mensen uit om samen met een kunstenaar uit de wijk gelukspoppetjes te maken. Die kunnen ze vervolgens uitdelen aan andere mensen in de wijk om ze uit te nodigen voor activiteiten later in de week, zoals het lopen van de Geluksroute, meespelen in de Geluksbingo of genieten van een Gelukssoepje."

Vredebregt: "Wat zowel Paula doet in Schiedam-Oost als wij in Schiedam-Groenoord, is mensen samenbrengen om straatvuil te gaan rapen. In ons geval gaan ouderen met de rollator de straat op met kinderen uit de wijk. Samen maken ze de wijk schoon, waarbij ouderen de rol van onderwijzer op zich nemen over het belang van een schone wijk. Een schone wijk is immers ook een stukje geluk. Daarna is er koffie met gebak, een broodje en een leuke creatieve workshop."

De week is een succes, zegt Van Oeveren. "Door heel Schiedam slaat de Week van het Geluk goed aan, mede door de inzet van bewoners als Leni. Dat is belangrijk, omdat het een eerste contact mogelijk maakt. Uiteindelijk is het doel van de Week van het Geluk om signalen op te halen van en over eenzaamheid in de wijken. Op basis daarvan kunnen dan gerichte plannen gemaakt worden voor de periode erna. Hoe krijgen we meer mensen betrokken bij ontmoetingen en activiteiten in wijk? Dat is een kwestie van eerst ontmoeten, dan vertrouwen opbouwen en pas dan kun je mensen concreet betrekken. Dankzij de Week van het Geluk kunnen we mensen die we niet bereiken, toch bereiken. En daar gaat het om."