Categorieën

Service

'Geen politieke redenen' achter opstappen De Groot

'Geen politieke redenen' achter opstappen De Groot
Politiek

'Geen politieke redenen' achter opstappen De Groot

  • Redactie
  • 31-10-2018
  • Politiek
'Geen politieke redenen' achter opstappen De Groot

SCHIEDAM - Er zijn geen 'politieke redenen' die maken dat Catelijne de Groot gisteren haar ontslagbrief bij burgemeester Cor Lamers heeft ingediend. “Het gaat echt om een privékwestie”, aldus Lamers in een toelichting op het opstappen van de wethouder Financiën, Gemeentelijke Dienstverlening, Duurzaamheid en Cultuur & Media na niet meer dan een klein half jaar.

“Ze heeft er zelf voor gekozen, na gesprek met ons, om te stoppen als wethouder”, aldus Lamers, “omdat het gebeuren invloed kan hebben op haar Schiedamse functioneren.” Meer kan en wil de burgemeester er niet over zeggen, omdat de aanleiding voor het stoppen van De Groot niet in Schiedam speelt. “Wij als college snappen wat er aan de hand is”; De Groot is in haar mededeling aan haar collegawethouders en de burgemeester iets explicieter geweest dan in de openbare mededeling gistermorgen. Maar het is aan haar meer uitsluitsel te geven indien ze daar voor voelt, aldus Lamers.

Hij is opgetogen dat AOV, de partij van De Groot, heeft aangegeven in de coalitie door te willen. Het is nu zaak een opvolger voor de wethouder te vinden, en dat zal niet meevallen, aldus Lamers. “Het moet iemand met deskundigheid zijn, met gezag en niveau, minimaal hetzelfde niveau als Catelijne de Groot om het vertrouwen van het college te houden.” Daar mag de partij de tijd voor nemen, zo stelt de burgemeester. Op 30 november zal het ontslag van De Groot formeel worden. Tot die tijd neemt zij al niet meer deel aan overleg in het college. Maar de benoeming van de nieuwe wethouder zal waarschijnlijk pas later volgen.

Lamers zal de wethouder vooral missen vanwege de manier waarop zij in overleg na een discussie kon vragen naar de essentie van de zaak. "Waar gaat het nu eigenlijk om? Dat was dan haar vraag", aldus Lamers. "Ze is beschouwend en plaatste graag na een gesprek een opmerking die er toe deed." Alhoewel geen oprichter van de AOV, begonnen als landelijke partij, was de Schiedamse partij wel 'het kindje van Catelijne', aldus de burgemeester. "Ze heeft die partij groot gemaakt met twee keer vier zetels in de raad en dat verschafte haar positie en achterban. Heel jammer dat zij dat moet opgeven." De Groot was tot haar benoeming als wethouder ook het langstzittende raadslid.

In het college-overleg gistermorgen was het volgens de burgemeester een vreemde gewaarwording de stoel van De Groot leeg te zien blijven. "Je begint met een team en je gaat er vanuit samen de eindstreep te halen." De wethouders Minhas en Bregman en Lamers zelf nemen delen van de portefeuille over. Zij bereiden zich voor op de begrotingsbehandeling in de raad. "Dan moeten we er wel staan." Maar dat gaat lukken, aldus Lamers, die in het verleden ooit zelf een week voor een begrotingsbehandeling werd benoemd. Toen lukte dat ook. "En we doen het met zijn allen."