Categorie├źn

Service

'Grootste barometer' onder handen genomen

'Grootste barometer' onder handen genomen
Nieuws

'Grootste barometer' onder handen genomen

  • Redactie
  • 23-12-2018
  • Nieuws
'Grootste barometer' onder handen genomen
SCHIEDAM – Nog maar weinigen hebben het meisje uit haar weerhuis zien komen - want veel zonneschijn was er de afgelopen dagen niet – maar even was het toch al zo ver: het weermeisje dat mooi weer aankondigt.

Andreas Rose heeft zijn 'grootste barometer ter wereld' onder handen genomen, en nu zit er weer beweging in. Want sinds maanden maakte het niet uit of er slecht of mooi weer op komst was, het jongetje en meisje van het weerhuis bleven stokstijf op hun plaats. “Het bewegingsmechaniek was kapot”, aldus Rose.

Nu bleek maken niet zo'n probleem, maar om dat te doen moest het huisje van het paar worden afgetild, en dat doe je niet met twee man op een ladder. Het wachten was daarom op een telescoopkraan of iets dergelijks om die klus te klaren. Rose, zuinig als hij is, had geen zin daar hoge kosten aan te maken – 'en de huur daarvan kan flink oplopen' – maar werd uit de brand geholpen door centrummanager Phons Ockerse: in tijden van kerstdecoratie en grote kerstbomen rijden er natuurlijk wel de nodige kraanwagens door de stad.

Waar anderen in de weer gingen met hun stalletje van Bethlehem, maakte Rose werk van zijn stalletje-met-het-jongetje-en-het-meisje (namen kregen de twee van hem nooit mee). De kap ging zo vorige week van het weerhuis, om afgelopen week teruggeplaatst te worden. In de tussentijd werd het bewegingsmechaniek – in actie sinds het maken en ophangen van het weerhuis, 'in de periode dat Beatrix het vernieuwde Stedelijk Museum opende' (2006-red.) – gerepareerd.

Zo zullen de gidsen van de fluisterboot in het voorjaar weer kunnen wijzen naar 'de grootste barometer ter wereld', met hopelijk de jongedame in het geel prominent voorop. Tussen accolades, want – niet verder vertellen –: een echte barometer is het niet. Het weerhuisje werkt op een sensor en is als het Belgische touwtje: als het nat is, regent het...