Categorieën

Service

'Grote stap voorwaarts voor ov Rotterdam en omgeving'

'Grote stap voorwaarts voor ov Rotterdam en omgeving'
Nieuws

'Grote stap voorwaarts voor ov Rotterdam en omgeving'

  • Redactie
  • 15-11-2022
  • Nieuws
'Grote stap voorwaarts voor ov Rotterdam en omgeving'

Unck heeft er grote waardering voor dat de gemeente Rotterdam, de MRDH, het Rijk en de provincie Zuid-Holland bereid zijn om te investeren in deze projecten; foto: RET


REGIO - Gisteren is bekend geworden dat Rijk en regio forse investeringen doen in de toekomst van het landelijke en regionale openbaar vervoer.

Onderdeel daarvan is het voornemen om in Rotterdam een stadsbrug met een hoogwaardige railverbinding aan te leggen en om het RET-metronetwerk een impuls te geven. Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “Wij verwelkomen deze investeringen met open armen. De afgelopen jaren hebben wij met onze partners steeds gepleit voor extra capaciteit, omdat er in de regio honderdduizenden mensen bijkomen.”

Unck heeft er grote waardering voor dat de gemeente Rotterdam, de MRDH, het Rijk en de provincie Zuid-Holland bereid zijn om te investeren in deze projecten. “Dit is een grote stap voorwaarts voor het ov in Rotterdam en omgeving. Met de toegekende middelen werken we samen met onze partners uit hoe we het beste uit de railverbinding over de nieuwe brug kunnen halen. Ook investeren we in 35 nieuwe metro’s en een verbetering van station Beurs. Daarmee wordt onze langgekoesterde wens om het metronetwerk te versterken, concreet.”

Tegelijkertijd benadrukt Unck dat de RET op de korte en middellange termijn nog voor grote uitdagingen staat. “Dit is een prachtige toezegging om onze langetermijnplannen vorm te geven. Tegelijkertijd staat het water ons op dit moment aan de lippen. Het groeipad van pre-Corona gaat niet meer op. En de energieprijzen zullen per 2023 voor de RET fors stijgen. Het financiële vangnet vanuit het Rijk voor 2023 biedt enige verlichting, maar voor de gestegen energieprijzen hebben we nog geen oplossing. Dit gaat om een bedrag van tientallen miljoenen.”

Unck benadrukt dat de ov-sector met het Rijk in gesprek is over compensatie voor de energieprijzen en dat hierover snel een knoop moet worden doorgehakt. Daarnaast is de RET met de MRDH in gesprek over het herijken van de groeidoelstellingen. Nieuwe afspraken over de verhouding tussen subsidie en reizigersopbrengsten zijn nodig, meldt de RET.