Categorie├źn

Service

'Nu iets doen aan vele ganzen'

'Nu iets doen aan vele ganzen'
Nieuws

'Nu iets doen aan vele ganzen'

  • Redactie
  • 07-03-2022
  • Nieuws
'Nu iets doen aan vele ganzen'

Foto: archief


SCHIEDAM - Er zijn te veel ganzen in Schiedam. Daarom moet het bestand aan ganzen worden beperkt, zo vindt Aart Lukaart, inwoner van Schiedam-Oost.

Hij schreef er een brief over aan burgemeester & wethouders. Twee keer zelfs, omdat op zijn eerste schrijven geen reactie volgde. Hij pleit voor actie en spreekt van een dreigend gevaar en overlast. “Bij tijden wordt de vlindertuin (in het Beatrixpark -red.) overlopen door een troep ganzen. Op de barbecue weide zijn ze sterk vertegenwoordigd. Sinds vorig jaar zijn er ook ganzen uitgezwermd naar de diverse singels in alle uithoeken van de stad”, aldus Lukaart. “Met hun mest vervuilen ze de plassen, de weides en de paden.”

“Als we er niets aan doen neemt de populatie toe.” Dat is al gebeurd, zo blijkt uit cijfers van Sovon Vogelonderzoek. “Daarom: een correcte inzet nu… beperkt de schade en de noodzakelijke maatregelen later.”

Lukaart ziet mogelijkheden in het beperkten van het aantal nesten en eieren. De grote Canadese gans - nota bene een exoot, zo weet de Schiedammer - heeft per nest vier tot zeven eieren en dat aantal zou je kunnen beperken. “Voor het prepareren van de eieren zijn specialisten nodig die zich aangepast kleden vanwege mogelijke agressie.” Het zou wijs zijn deze mensen snel vast te leggen.

“De nesten zijn natuurlijk vooral te vinden op het vogeleiland en op de oevers in het Beatrixpark, maar er zullen ook nesten komen op het eiland in de Van Swindensingel, bij de Oreliosingel, de Julianalaan, Thorbeckesingel etcetera. (..) Daarom wil ik dat U zich goed informeert en niet vanaf de tekentafel een beleid bepaalt. Eén keer een bezoek aan het Beatrixpark geeft geen realistisch algemeen beeld. Er zijn migrerende ganzen. Contact opnemen met de Vrienden van het Beatrixpark en scouting Taizé lijkt me een goede zet.”