Categorieën

Service

'Plofkraken zinloos'; politie ziet piek als tijdelijk

'Plofkraken zinloos'; politie ziet piek als tijdelijk
Nieuws

'Plofkraken zinloos'; politie ziet piek als tijdelijk

  • Redactie
  • 17-08-2022
  • Nieuws
'Plofkraken zinloos'; politie ziet piek als tijdelijk

Foto: Flashphoto


SCHIEDAM - 'Totaal zinloos'. Dat is het oordeel van Jos van der Stap, landelijke Overvalcoördinator van de politie over de plofkraak die afgelopen zondag werd gepleegd in de Albert Heijnvestiging in de Hof van Spaland.

Hij constateert in gesprek met de website Beveiligingnieuws dat er sprake is van een opleving van het aantal plofkraken (er waren er recent zes in het land), maar rekent erop dat dit van tijdelijke aard is.

Plofkraken zijn zinloos omdat ze niets opleveren, zo stelt Van der Stap. Tenminste, niet voor de krakers, met dank aan de 'goede beveiliging'. “In Nederland kennen we een hoog niveau van beveiligingsmaatregelen voor pinautomaten", zo zegt hij tegen Beveiligingsnieuws. "En de speciale systemen zorgen ervoor dat de buit waardeloos gemaakt wordt bij een kraak. Ik verwacht dan ook dat de daders op enig moment hun pogingen staken.” Wel zorgen de explosieve inbraken voor veel schade in winkels en bedrijven en ook bij omliggende woningen.

Het aantal plofkraken in Nederland daalde in de afgelopen jaren: van 72 in 2019, naar dertig in 2020 en twaalf in 2021. Dit jaar werd er tot dusver tien keer geprobeerd in te breken via een plofkraak, inclusief dus afgelopen zondag in Schiedam.

Van der Stap denkt dat de tijdelijke piek toe te schrijven valt aan een groep krakers 'die ondanks alles actief blijft en het hier blijkbaar weer probeert'.