Categorieën

Service

'Samen oud, samen thuis' met Frankeland-bewoners

'Samen oud, samen thuis' met Frankeland-bewoners
Uit

'Samen oud, samen thuis' met Frankeland-bewoners

  • Advertorial
  • 12-10-2022
  • Uit
'Samen oud, samen thuis' met Frankeland-bewoners

Bep van Hagen (88 jaar) met haar kunstwerk Vrouw met groen; op de homepage Carla Kostense (66 jaar) met Levensboom; foto's: Aad Hoogendoorn


SCHIEDAM - Vanaf dinsdag 1 november is in Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling 'Samen oud, samen thuis. Ouderen van de Frankelandgroep verbeelden hun verhaal' te zien. 

Alle werken in deze tentoonstelling zijn gemaakt door bewoners en cliënten van de Frankelandgroep en zijn het resultaat van de wedstrijd Project Kunst. Deelnemers konden een kunstwerk insturen dat past binnen het thema ‘samen’. Vanwege het grote succes van de wedstrijd - de inzendingen bleven maar binnenstromen - werd het Stedelijk Museum Schiedam benaderd. Daar is het werk van de vijf winnaars - en alle andere deelnemers - tot en met 8 januari 2023 te zien in de Stadsgalerij. 

Winnaars kunstprijs

"De inzendingen waren heel divers, maar stuk voor stuk indrukwekkend en ontroerend", aldus stadsprogrammeur van het museum Dorien Theuns. Project Kunst werd geïnitieerd door Matthijs Lokerse, hoofd welzijn bij de Frankelandgroep, en beeldend therapeut Sofie Noordzij, die ouderen via kunst met elkaar in contact wil brengen en op creatieve wijze herinneringen wil laten ophalen. De wedstrijd bleek een groot succes en toen de inzendingen maar bleven binnenstromen, namen ze contact op met Stedelijk Museum Schiedam. Er werd een jury gevormd, die bestond uit medewerkers van de Frankelandgroep, het museum en kunstenaar Pris Roos. Na uitgebreid beraad koos de jury vijf winnaars: Gerald Woensdregt (60), Carla Kostense (68), Christina Franken (66), Yvon Suttorp (84) en Bep van Hagen (88). Hun werken krijgen een prominente plek in de tentoonstelling, maar ook de overige inzendingen worden niet vergeten en zijn allemaal op een beeldscherm te zien. 

Uitgebreide samenwerking

Het museum was zo enthousiast over het project, dat het graag nog iets extra’s voor de deelnemers wilde doen. Daarom werd kunstenaar Pris Roos gevraagd om met de vijf winnaars in gesprek te gaan over wie zij zijn en wat ‘samen’ voor hen betekent. Op basis van deze gesprekken maakte Roos portretten van Gerald, Carla, Christina, Yvon en Bep. Deze portretten zijn ook te zien in de tentoonstelling. Ook kun je luisteren naar fragmenten van de gesprekken tussen Pris Roos en de winnaars. 

Workshops

Het enthousiasme voor het kunstprogramma binnen de Frankelandgroep was dus groot. Om ook die bewoners te betrekken die niet meteen inspiratie hadden voor een kunstwerk, stuurde het museum museumdocent en kunstenaar Geneviève Kooijman naar de zorglocaties voor een creatieve workshop. Hierin stonden de ouderen op een tedere en poëtische manier stil bij hun handen. Door te vertellen wat die hebben meegemaakt, haalden ze bijzondere herinneringen op. Daarna schilderden ze elkaars handen, om ze aan het eind met een liefdevol lied te bedanken. De workshop ontroerde en maakte veel los. "Hier heb ik me voor het eerst kunnen uiten", vertelt een van de deelnemers. 

Stadsgalerij

De tentoonstelling 'Samen oud, samen thuis' vindt plaats in de nieuwe Stadsgalerij van het Stedelijk Museum Schiedam. Dit is een speciale ruimte in het museum, waar altijd tentoonstellingen zijn die samen met Schiedammers tot stand zijn gekomen. Samen oud, samen thuis. Ouderen van de Frankelandgroep verbeelden hun verhaal is de tweede tentoonstelling. De eerste tentoonstelling, Een bonte verzameling gewone mensen, rondom de succesvolle Buurtplaatjes-reeks, is nog te zien tot en met 16 oktober.

Over de Frankelandgroep

Onder het motto 'Zo gewoon mogelijk' biedt de Frankelandgroep senioren in Schiedam en Vlaardingen een uitgebreid aanbod aan zorg en welzijn. Thuis, via Thuiszorg Ouderen Frankelandgroep, of op een van de vijf locaties.

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →