Categorie├źn

Service

'Toch verschrikkelijk dat in Noord broden worden weggegooid, maar de mensen hier honger hebben'

'Toch verschrikkelijk dat in Noord broden worden weggegooid, maar de mensen hier honger hebben'
Politiek

'Toch verschrikkelijk dat in Noord broden worden weggegooid, maar de mensen hier honger hebben'

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 04-07-2022
  • Politiek
'Toch verschrikkelijk dat in Noord broden worden weggegooid, maar de mensen hier honger hebben'

Broden die overblijven in een supermarkt in Noord worden op maandag uitgedeeld in Oost

SCHIEDAM - Vanmiddag hebben in Wijkcentrum Oost minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs samen met burgemeester Cor Lamers het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid gepresenteerd. Onder leiding van politiek verslaggever Ron Fresen kwamen voorts o.a. burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Femke Halsema en wijkagent Jenny Blanker aan het woord. 

Het vanmiddag gelanceerde programma omvat de nieuwe aanpak voor in totaal twintig kwetsbare gebieden in negentien verschillende gemeenten in ons land. Een van deze door de rijksoverheid aangewezen gebieden betreft Schiedam en bestaat uit de aan elkaar grenzende wijken Nieuwland en Oost. De Schie is de grens tussen beide wijken.   

Na een welkomstwoord door burgemeester Lamers vond de 'talkshow’ plaats onder leiding van politiek verslaggever Ron Fresen. Daarna vond de lancering plaats van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid door middel van een fotomoment van de diverse aanwezige burgemeesters en twee ministers plus gasten die door Fresen op het podium waren gehaald zoals een opbouwwerker en een inwoner uit een Haagse probleemwijk en de wijkagent van Schiedam Oost Jenny Blanker. De wijkagent had de handen van het publiek in Wijkcentrum Oost op elkaar gekregen door op de vraag van Ron Fresen, hoe om te gaan met de problematiek van de vele arbeidsmigranten in de kwetsbare gebieden, gedecideerd te antwoorden: "We moeten niet over de arbeidsmigranten praten, maar mét hen." Later lichtte ze toe: "Wij kunnen sinds enige tijd voor de communicatie met inwoners gelukkig beschikken over tolken; dat maakt zo'n groot verschil. Laatst vertelde een inwoner van de wijk me - in diens eigen taal via een tolk - dat deze uit de woning gezet zou worden, maar er wel al acht jaar woonde. Dat had diegene anders nooit goed duidelijk kunnen maken. En vergeet niet dat de buitenlanders in een wijk niet alleen veroorzakers van overlast kunnen zijn, maar zeker ook overlast kunnen ervaren. Het is heel belangrijk dat we ook die signalen duidelijk krijgen."

Dat 'Nieuwland & Oost' samen tot de twintig meest kwetsbare gebieden in ons land horen, is niet iets om trots op te zijn, zei burgemeester Lamers, maar het is wel goed dat er nu aandacht voor is. Deze twintig gebieden staan vooraan om steun te ontvangen van de rijksoverheid. Zo was al bekend dat Schiedam uit de beschikbare gelden 12 miljoen euro ontvangt voor de aanpak van de Staatsliedenbuurt in Nieuwland. Dit is de buurt met onder meer de WoonPlus 'schimmelwoningen'. "Vertrouwen moeten we terugwinnen, niet door mooie plannen te presenteren, maar door aan de slag te gaan", aldus de burgemeester van Schiedam.

Zijn collega uit Amsterdam, Femke Halsema: "Vertrouwen moeten we winnen door als gemeente niet binnen een jaar weer weg te gaan uit een wijk. Je moet ervoor zorgen langdurig in een wijk actief te zijn en je moet gedane beloftes nakomen. We moeten ervoor zorgen dat de kinderen van de huidige inwoners het beter krijgen dan hun ouders, en dat de kinderen van de kinderen het nog beter krijgen."

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, vertelde dat er hard aan gewerkt wordt om het onderwijsniveau voor de kinderen in Zuid omhoog te krijgen en om de veiligheid te verbeteren. Wat dat laatste aspect betreft, merkte hij nog op: "Rotterdam is - en dat geldt zeker voor Zuid - nog nooit zo veilig geweest als in de laatste 10 à 15 jaar. Veiligheid is een heel belangrijke voorwaarde voor een stabiele samenleving."

Wat onderwijs betreft, wordt het lerarentekort steeds evidenter. Onderwijsminister Dennis Wiersma wil de scholen die het het meeste nodig hebben, de meeste hulp bieden. Dat doe je volgens Wierma door met 'handen om die school heen' de leraren te ondersteunen. Leraren moeten de ruimte hebben om hun lessen goed te kunnen doen. Er moet op die scholen van een 'rijke schooldag' sprake kunnen zijn. Denk aan ontbijt voorafgaand aan de schooldag, aan een sportklas na afloop van de schooldag. Dat moet niet allemaal door die leraren gedaan worden, maar het moet wel op die school gebeuren. We gaan heel veel geld beschikbaar stellen voor 'handen om die scholen heen'. We moeten de scholen nog meer helpen om alles wat de leerlingen in zich hebben te ontwikkelen. In deze wijk in Schiedam is daarvoor al geld beschikbaar in komend schooljaar en dat geldt voor meer plekken in Nederland, aldus Wiersma.

Na afloop van het fotomoment, was er voor de aanwezigen nog een zogenoemd netwerkmoment. Een drankje werd gedronken, medewerkers van Wijkcentrum Oost gingen rond met schalen bitterballen, mini-frikandellen en kaassouffleetjes. Voor de liefhebbers van een zoete versnapering lagen er in plastic verpakte bonbons van de Schiedamse chocolaterie De Bonte Koe op de statafels. Om nog meer reclame voor Schiedam te maken kregen alle bezoekers bij het verlaten van Wijkcentrum Oost - rond halfzes vanavond - een linnen tasje met opdruk van jeneverglaasjes en de tekst 'Distillers District S'DAM'. Dat tasje hoefde overigens niet leeg de auto in, want 'to go' konden de bewindslieden, de burgemeesters en andere bezoekers kiezen uit een plastic saladebox in de varianten kip, zalm en vegetarisch. 

In diezelfde gang stond een horecatrolley met onverkocht brood uit een supermarkt. (Ernaast beschikbare gebruikte kleding). Dat brood werd doorgaans weggegooid door een supermarkt in Schiedam Noord. Sinds enige tijd wordt dit beschikbaar gesteld aan Wijkcentrum Oost, dat de broden in de wijk uitdeelt. "Heel goed dat dit uitgedeeld kan worden. Het is toch verschrikkelijk als er in Schiedam Noord broden wordt weggegooid, maar hier de mensen echt armoede en honger hebben", zegt wijkagent Jenny Blanker, die als ze maandag de wijk in gaat de broden meeneemt om uit te delen.

Hier kun je ons eerdere artikel van vandaag lezen over dit onderwerp.