Categorie├źn

Service

'Vervang Zestienhoven door groene wijk'

'Vervang Zestienhoven door groene wijk'
Politiek

'Vervang Zestienhoven door groene wijk'

  • Redactie
  • 26-02-2021
  • Politiek
'Vervang Zestienhoven door groene wijk'

Foto: Wikimedia Commons


SCHIEDAM - Groen Links zet in Schiedam om de gunst van de kiezer in op een nieuwe toekomst voor het Rotterdamse vliegveld. "Vervang vliegveld Zestienhoven voor een groene wijk", zo luidt de eenvoudige samenvatting van de inzet van de groene partij.

Afgelopen maand kwam Jesse Klaver met het idee om het vliegveld te vervangen voor een wijk met tienduizend woningen en een groot park. Het vliegveld, en dan met name de overlast en vervuiling ervan, is van grote invloed op Schiedam. Daarom was Groen Links kandidaat-kamerlid Jeroen Postma deze week digitaal te gast bij de Schiedamse afdeling in een live uitzending op You Tube en Facebook. Hij beantwoordde vragen van Schiedammers en ging het gesprek aan over de situatie in Schiedam.

Het vliegveld veroorzaakt veel geluidsoverlast en luchtvervuiling waar vooral de Schiedammers in noord last van hebben. Sluiting van het vliegveld zou deze problemen oplossen, maar zou daarnaast ook extra mogelijkheden voor Schiedam bieden. Postma tijdens de Groen-Live sessie: “Als er geen vliegtuigen meer over Schiedam, Lansingerland en Delft vliegen, ontstaat daar ook veel meer ruimte voor nieuwe woningen.” Door de huidige geluidscontouren van het vliegveld kunnen er in Schiedam-Noord beperkt woningen gebouwd worden. Zonder deze beperkingen zouden meer woningen in Kethel, met een bijpassend station, realiteit kunnen worden, zo werd gesteld. Postma: “We zijn niet alleen tegen het vliegveld, maar vooral vóór meer woningen en meer groen!” 

Natuurlijk zorgt het vliegveld momenteel voor werkgelegenheid, maar het bouwen van tienduizend woningen zorgt daar ook voor, zo werd gesteld. "Daarnaast is de behoefte aan extra woningen in deze regio groter dan de behoefte aan een vliegveld om de hoek", aldus Postma. "Maar voordat een dergelijk alternatief werkelijkheid zou kunnen worden, moet er nog wel een hoop gebeuren."

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Groen Links Schiedam nog met twee kandidaat-kamerleden. Op 4 maart gaat het over de (jeugd)zorg met April Ranshuijsen, een weet later staat klimaatverandering centraal.