Categorie├źn

Service

Aanpak huiselijk geweld krijgt prioriteit van gemeenteraad

Aanpak huiselijk geweld krijgt prioriteit van gemeenteraad
Politiek

Aanpak huiselijk geweld krijgt prioriteit van gemeenteraad

  • Redactie
  • 30-09-2020
  • Politiek
Aanpak huiselijk geweld krijgt prioriteit van gemeenteraad
SCHIEDAM – De gemeenteraad moet haar verantwoordelijkheid nemen en iets doen aan de veiligheid van vrouwen en kinderen achter de voordeur, dat stelt Sun van Dijk (fractie Van Dijk) in een motie die zij dinsdagavond indiende.

Met de motie, die unaniem is aangenomen, spreekt de gemeenteraad van Schiedam uit dat de aanpak van huiselijk geweld een prioriteit is en de samenwerking te zoeken met gemeenteraden in de regio. Raadslid Sun van Dijk, die de motie indiende, maakt zich namelijk zorgen over het functioneren van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR), de organisatie waar je terecht kan bij vermoedens of hulp tegen kindermishandeling en huiselijk geweld.

Veilig Thuis

“Al sinds 2015 worden de wachtlijsten langer,” zo stelt ze. “In mei 2019 hebben we een kritische discussie gevoerd over de wettelijke termijn van vijf dagen waar binnen een melding van vermoeden van mishandeling beoordeeld moet worden. Dit omdat eind 2018 ruim 65% toen niet binnen die termijn werd beoordeeld.”

Tijdens de commissievergadering op 22 september dit jaar wees Van Dijk wethouder Patricia van Aaken opnieuw op de noodzaak met Veilig Thuis aan de slag te gaan.  “En niet alleen haar: ook de Schiedamse Raad moet in actie komen. Want op dit moment heeft VTRR haar zaken niet op orde en is de ambitie van de organisatie met betrekking tot afname van beoordeelde meldingen en wachttijden veel te laag.”

Gemeenteraden regio

De gemeenteraden in de regio moeten volgens Van Dijk met elkaar aan de slag om slachtoffers van huiselijk geweld sneller hulp en bescherming te geven. Daarom moet er een bijeenkomst georganiseerd worden. Deze bijeenkomst ziet Van Dijk het liefst tussen 25 november en 10 december, de periode van Orange the World. ,”Deze periode staat in het teken van awareness en oproep tot acties om geweld tegen vrouwen te stoppen.”