Categorieën

Service

Aboutaleb pleit voor hoge dwangsom bij mesbezit

Aboutaleb pleit voor hoge dwangsom bij mesbezit
Nieuws

Aboutaleb pleit voor hoge dwangsom bij mesbezit

  • Redactie
  • 17-02-2020
  • Nieuws
Aboutaleb pleit voor hoge dwangsom bij mesbezit

ROTTERDAM - Ouders van een jongere die opnieuw worden betrapt met een mes op zak, zouden 2500 euro boete opgelegd moeten krijgen. Dat zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De Rotterdamse burgemeester kondigde de maatregel aan tijdens een interview met RTV Rijnmond. Met de maatregel wil hij een eind maken aan het messengeweld in Rotterdam en omstreken.

Ouders zijn verantwoordelijk, zo redeneert Aboutaleb, zeker in geval jongeren die al eens zijn betrapt met een mes op zak en opnieuw de fout in gaan. "We moeten de ouders verantwoordelijk stellen. Als ouders niet meewerken, volgt er bij een tweede keer een mes de boete van 2500 euro", aldus de burgemeester. Hij reageert op de oproep van de burgemeester van Nissewaard (voormalig Schiedammer Foort van Oosten) en die van Ridderkerk. Zij pleiten voor een landelijk verbod op messen. Volgens Aboutaleb wordt zo'n verbod lastig, want welke messen ga je dan verbieden?

De Rotterdamse burgemeester wil jongeren die met een mes op zak betrapt worden, ook een gebiedsverbod kunnen opleggen. "Begin met een gebiedsverbod. Vertel jongeren dat ze alleen een bepaalde route van en naar school mogen afleggen. Wijken ze daar vanaf hebben ze een probleem."  

De burgemeester vertelde dat een van zijn medewerkers momenteel in Londen onderzoek doet naar de problematiek en mogelijke maatregelen. "Het komt daar vandaan en is al langer een probleem. Het wordt met drill-muziek geassocieerd. Daarbij worden messen en rivaliteit verheerlijkt. Je telt pas mee als je een mes hebt en dat resulteert in hele jonge kinderen, van dertien, veertien en vijftien jaar, die een mes bij zich hebben."