Categorieën

Service

Acht ton naar noodfonds voor culturele sector

Acht ton naar noodfonds voor culturele sector
Politiek

Acht ton naar noodfonds voor culturele sector

  • Redactie
  • 10-11-2023
  • Politiek
Acht ton naar noodfonds voor culturele sector


SCHIEDAM - De stad richt een noodfonds in van achthonderdduizend euro om culturele instellingen bij te kunnen staan als deze in financiële problemen komen. Dat is een uitkomst van de begrotingsbehandeling van de Schiedamse gemeenteraad gisteravond. 

De motie die het noodfonds regelde werd door acht van de elf fracties ondersteund. En dat zat de grootste fractie in de raad, de VVD, niet lekker. Fractievoorzitter Tom Janssen: “Waarom kunnen we niet per geval, als er organisaties om dreigen te vallen, kijken of we die organisatie willen redden en onder welke voorwaarden.” Hij stelde dat de VVD juist zo blij was dat wethouder Frans Hamerslag de culturele organisaties heeft uitgenodigd om met creatieve oplossingen te komen om kosten te besparen. De wethouder steunde de motie ook niet.

John Maris legde namens Progressief Schiedam Janssen nog eens de noodzaak achter het noodfonds uit. “Wij voorzien dat meerdere culturele instellingen in de problemen gaan komen, wellicht niet in 2024, maar dan toch zeker wel in 2025.” Wat wil je ook anders, als de organisaties het volgend jaar moeten doen met drie procent hogere gemeentelijke subsidies, maar tegelijkertijd van dezelfde gemeente, meestal ook hun huisbaars, een huurverhoging van zes procent te slikken kregen. “Dan kan je wel zeggen: ga besparen, maar daar gaan ze het niet mee redden.”

Janssen drong aan: “In de stad zijn meerdere actoren dan alleen culturele instellingen die te maken hebben gehad met een hogere stijging van kosten dan van inkomsten.” Hoe treurig ook, politiek is keuzes maken, aldus Janssen. “De VVD maakt niet de keuze om dit geld bij voorbaat al te reserveren voor als zich problemen voordoen.”

Maar het is toch goed juist al maatregelen genomen te hebben als zich calamiteiten dreigen voor te doen, zo betoogden de meeste andere partijen. Het gaat tenslotte om een noodfonds; is er geen nood, dat wordt er ook niks uitgekeerd. Yorick Haan, namens Groen Links: “Janssen doet alsof we cadeautjes geven. We geven geen acht ton zo maar weg, we reserveren. Als het nodig is, is het fijn om het achter de hand te hebben, als het niet nodig is, gaat het terug naar de algemene middelen.”

Janssen stelde dat met het in het leven roepen van een fonds ‘de incentive (de stimulans, red.) om te komen tot kostenbesparingen bij de culturele instellingen als sneeuw voor de zon verdwijnt’. “Die acht ton zouden we ook kunnen besteden aan een schoner of veiliger Schiedam of aan het aflossen van schulden.” 

En er zat Janssen nog iets dwars. “Dat wij als enige partij aan onze kant van politieke spectrum deze keuzes maken. Van sommige fracties was bekend dat cultuur topprioriteit is. Het is niet onze keuze, maar een te respecteren standpunt. Deze week blijkt tot verbazing van de VVD-fractie dat het beschikbaar stellen van acht ton ook voor andere, rechtse of centrumrechtste partijen in deze raad, te weten LOS, AOV en AvS, een hogere prioriteit heeft dan bijvoorbeeld veiligheid, een schone stad of schulden aflossen.” Keuzes maken, dat is dit precies, riposteerde Monique Rotterveel namens LOS.

Janssen heeft bij Alles voor Schiedam een naamgenoot, Marvin. Die stelde verbaast te zijn door de VVD als rechtse partij te worden gezien. “Het is heel eenvoudig, we zeggen het steeds: als iets een idee goed is, steunen we het.” Bovendien: in feite is het een ‘sigaar uit eigen doos’. Het geld komt uit Coronageld van de rijksoverheid. “Dat geld is er dus al lang”, aldus Marvin Janssen. “Dat had al naar culturele instellingen gemoeten.”

Alleen VVD, Ouderenpartij en Denk stemden uiteindelijk tegen de motie.