Categorieën

Service

Afzinken tunneldeel weer uitgesteld

Afzinken tunneldeel weer uitgesteld
Nieuws

Afzinken tunneldeel weer uitgesteld

  • Redactie
  • 26-09-2023
  • Nieuws
Afzinken tunneldeel weer uitgesteld

Eind april is het afzinken van het noordelijk tunneldeel van de Maasdeltatunnel niet afgerond; foto: archief

REGIO - Het afzinken van het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel (onderdeel van de Blankenburgverbinding) wordt weer uitgesteld, net zoals eerder dit jaar. Voor deze operatie zou het Scheur ter hoogte van de Blankenburgverbinding voor alle scheepvaart op zondag 8 oktober ruim een etmaal afgesloten worden.

Voor deze operatie is het zogenoemde afzinksysteem verzwaard. Dit systeem is de afgelopen dagen getest, als onderdeel van de reguliere voorbereiding op het afzinken. Hieruit blijkt dat één van de geleverde onderdelen van het afzinksysteem niet aan de eisen voldoet. Dit moet eerst worden aangepast en dat kost tijd. Aangezien een veilige en succesvolle afzinkoperatie voorop staat, is daarom besloten om het afzinken uit te stellen.

Eind april is het afzinken van het noordelijk tunneldeel van de Maasdeltatunnel niet afgerond. Een kabel brak, het tunneldeel kwam tegen de kade en raakte beschadigd. De oorzaak hiervan was de complexe stromingssituatie op het Scheur en de impact hiervan op het tunneldeel. Het materieel is hierop aangepast en verzwaard. Deze aanpassingen bestaan onder andere uit grotere pontons, dikkere kabels en zwaardere ankerpalen in het Scheur.

Bij het vaststellen van de afzinkdatum met het Havenbedrijf Rotterdam zijn ook twee reservemomenten afgesproken, namelijk 21-22 oktober en 6-7 november. Er wordt volgens Rijkswaterstaat hard gewerkt om één van deze momenten te halen.