Categorieën

Service

Aleida Verloskunde vaccineert zwangere vrouwen

Aleida Verloskunde vaccineert zwangere vrouwen
Gezond

Aleida Verloskunde vaccineert zwangere vrouwen

  • Advertorial
  • 29-12-2021
  • Gezond
Aleida Verloskunde vaccineert zwangere vrouwen

SCHIEDAM - De verloskundigen in Schiedam en in de omliggende regio gaan zelf zwangere vrouwen vaccineren. Dat gebeurt in samenwerking met het Erasmus MC. Verloskundepraktijk Aleida doet mee; vanaf 6 januari kunnen gegadigden voor inenting bij de praktijk aan de Broersvest terecht.

De verloskundigen willen daarmee enerzijds de GGD-en in hun regio ondersteunen. Anderzijds willen ze hun zwangere cliënten de mogelijkheid bieden om dichtbij huis, in hun vertrouwde verloskundigenpraktijk, een vaccinatie of booster te krijgen.

Verloskundigen merken dat veel zwangere vrouwen en kraamvrouwen twijfelen over de veiligheid van een vaccinatie. Zij kunnen bij hun verloskundige terecht voor een adviesgesprek over vaccinatie. Na dat gesprek kunnen ze zelf een weloverwogen keuze maken.

De vaccins worden geleverd door Hugo van der Kuy, ziekenhuisapotheker en hoogleraar in het Erasmus MC. Hij zorgt dat de vaccinaties gebruiksklaar in injectiespuitjes en conform alle voorschriften gekoeld en bewaard- bij de verloskundige praktijken worden afgeleverd.

Ook regelt Van der Kuy dat gezette vaccinaties volgens de regels worden geregistreerd in de database van het RIVM. "Heerlijk om in één week met gedreven professionals dit initiatief mogelijk te maken. De energie spat van de samenwerking af. Iedereen is gedreven om de beste zorg voor onze patiënten te leveren."

Gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC zorgt dat de verloskundigen de prikprotocollen van de GGD krijgen. Ook hij is blij met het initiatief. Gynaecologen van het Erasmus MC maken zich al langer grote zorgen over zwangere vrouwen die ernstige klachten krijgen door het Coronavirus.

Ze zien om te beginnen dat ze vaker worden opgenomen op de intensive care. Maar Schoenmakers zag ook veel meer vroeggeboortes en zelfs doodgeboortes door een beschadigde placenta door het Coronavirus, en deed hier onderzoek naar. "De getroffen vrouwen hebben een ding gemeen: ze zijn niet of onvolledig gevaccineerd. Het is dus belangrijk dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren om zichzelf en hun ongeboren kind te beschermen."
In het Erasmus MC belandden tot nu toe 33 ongevaccineerde zwangere vrouwen met Corona op de IC. Ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) adviseren daarom alle zwangeren zich te laten vaccineren.

Dat de verloskundigen nu zelf hun zwangere vrouwen en kraamvrouwen kunnen gaan vaccineren, komt voort uit een initiatief van het ROAZ en specifiek het Regionaal Crisis Coördinatieteam Geboortezorg Zuidwest-Nederland. Daarin werken de geboortezorgorganisaties uit Zuidwest-Nederland nauw met elkaar samen.

Dit coördinatieteam valt onder het District Verloskundig Platform (DVP) Rijnmond, een regionaal samenwerkingsverband van professionals uit alle disciplines van de geboortezorg. Het DVP is hét aanspreekpunt voor alle relevante partijen in het geboortezorgnetwerk in de regio.

Regionale ondersteuningsstructuur (ROS) Samergo heeft de betrokken partijen geadviseerd en begeleid bij de totstandkoming van deze werkwijze.

Aleida geeft zowel de boosterprik als de eerste en tweede vaccinatie. "Je kunt je aanmelden bij onze praktijkassistente via e-mail, door te bellen of op de praktijk." Voor meer info zie hier.

Aleida Praktijk voor Verloskunde

Broersvest 72 C, Schiedam

Meer over Aleida Praktijk voor Verloskunde →