Categorieën

Service

Arie Slob mag BBB, VVD, GL, PvdA en CDA samenbrengen

Arie Slob mag BBB, VVD, GL, PvdA en CDA samenbrengen
Politiek

Arie Slob mag BBB, VVD, GL, PvdA en CDA samenbrengen

  • Redactie
  • 13-04-2023
  • Politiek
Arie Slob mag BBB, VVD, GL, PvdA en CDA samenbrengen

DEN HAAG - BBB, VVD, Groen Links, PvdA en CDA gaan in Zuid-Holland onder leiding van Arie Slob kijken of zij een coalitie kunnen vormen.

Dat is de uitkomst van de verkenning door Fred Teeven in en om het Haagse provinciehuis. De vijf fracties constateerden met hem dat er voldoende aanknopingspunten zijn om te komen tot een nieuw dagelijkse bestuur van Zuid-Holland. Dit wordt de informatiefase op weg naar een nieuw college van Gedeputeerde Staten.

Samen zijn de vijf goed voor dertig van de 55 zetels in Provinciale Staten. Genoemde partijen willen naar eigen zeggen graag dat deze informatiefase slaagt en hebben, onder leiding van de BBB, gezocht naar een informateur. Dit is Arie Slob geworden, voormalig lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie (2001-2015) en voormalig minister Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (2017-2021). Na zijn ministerschap is hij onder meer gaan werken als bestuurlijk verbinder en speciaal gezant voor de Regio Zwolle en als strategisch adviseur voor Bisnez. Arie Slob is (in)formateur geweest van het college van Zwolle in 2022.

De bedoeling is dat de informateur zijn opdracht afrondt rond 15 mei. Partijen zullen tot die tijd samen met de informateur aan de slag gaan. Er worden in deze periode geen mededelingen gedaan over de voortgang, tenzij daar tussentijds aanleiding voor is, zo laat de provincie weten.