Categorie├źn

Service

Arne zoekt verhalen rondom werk van zijn vader Sjef

Arne zoekt verhalen rondom werk van zijn vader Sjef
Uit

Arne zoekt verhalen rondom werk van zijn vader Sjef

  • Redactie
  • 17-04-2023
  • Uit
Arne zoekt verhalen rondom werk van zijn vader Sjef

Sjef en Arne in het atelier van Sjef, foto: Ane Henderickx-Koczorowski


SCHIEDAM - Van 7 mei tot en met 4 juni houdt Kunst Werkt de tentoonstelling ‘Het Atelier van Sjef’. De tentoonstelling reconstrueert delen van het atelier van de in mei vorig jaar overleden Sjef Henderickx. ‘Het Atelier van Sjef’ toont een keuze van zijn werk uit verschillende periodes en vormt een symbiose met de studio van de zoon van Sjef, Arne Hendriks, die onderzoek verricht naar het werk van zijn vader.

Sjef Henderickx (26 mei 1944 - 2 mei 2022) was kunstenaar, medeoprichter en tot aan zijn dood deelnemer van Kunst Werkt. Hij laat niet alleen een omvangrijke hoeveelheid werk achter, maar ook werk in wording. Centraal in zijn werk stond altijd het onderzoek naar de mens als onderdeel van complexe ecologieën. Zijn zoon, kunstenaar Arne Hendriks, verweeft nu zijn eigen onderzoek - naar de mens en de rol van de kunst - met het werk van zijn vader. De tentoonstelling 'Het Atelier van Sjef' is een eerste stap om dit persoonlijke onderzoek te koppelen aan de omgeving waarin Sjef Henderickx zijn hele leven gewoond en gewerkt heeft. Elke donderdagmiddag zal Arne Hendriks zelf aanwezig zijn en in gesprek gaan met het publiek, op zoek naar de verhalen in en rondom het werk van zijn vader.

“Mijn vader was een spoorzoeker en nu is hijzelf een spoor geworden dat ik naloop, in zijn werk, in de stad Schiedam en in mijzelf. Hoe dien ik me te verhouden tot al dat werk? Is het waar dat je in zekere zin uiteindelijk je vader wordt, en wat betekent dat voor zijn artistieke erfenis?”, zegt Arne Hendriks. “Veel sterker dan voorheen wil ik begrijpen waarover het werk gaat, wat mijn vader te vertellen had, in hoeverre het werk nog relevant is en of ik mijzelf erin kan terugvinden. Vertellen zijn tekeningen en objecten een deel van mijn verhaal als kunstenaar? Komt zijn verbeelding weer tot leven als ik mijn eigen gedachten en vorm toevoeg aan zijn werk? Werken we samen?”

Speciaal voor ‘Het Atelier van Sjef’ maakte fotograaf Hans Pattist, vriend van Sjef, een digitale compilatie van foto’s die hij door de jaren heen maakte van Sjef en zijn werk. Deze compilatie is te zien in de tentoonstelling. Op zondag 7 mei om half vier vindt de officiële opening van de expositie plaats met een lezing door Arne Hendriks. In samenwerking met de Grote of Sint Janskerk en de Historische Vereniging Schiedam (HVS) worden in het kader van ‘Het Atelier van Sjef’ diverse activiteiten georganiseerd: Het Verhaal van Schiedam op zaterdag 6 mei om half twee in de Grote of Sint Janskerk, inloop één uur. André Henderickx, de broer van Sjef, vertelt over Sjef en zijn relatie met Schiedam. Verder: Rond ’t Lam, het kunstwerk van Sjef in de Grote of Sint Janskerk, wordt er een kleine thematische tentoonstelling gehouden. Deze is te zien van 11 mei tot en met 3 juni tijdens de openingstijden van de kerk en op zondag van één tot vijf. Toegang gratis. Er is ook nog een lezing 't Lam op vrijdag 19 mei om acht uur in de Grote of Sint Janskerk. Restauratiearchitect Kirstain Houweling, die tijdens het proces van totstandkoming van het beeld voorzitter van de Kerkvoogdij was, vertelt over het monumentale beeld dat Sjef voor de kerk maakte.

Ook is er een wandeling in samenwerking met de HVS op zondag 21 mei om twee onder begeleiding van Nico de Vries van de HVS. De wandeling voert langs een aantal werken van Sjef in de stad. Bij de werken wordt steeds door een direct betrokkene verteld over het ontstaan van de werken. Met medewerking van oud-burgemeester Reinier Scheeres, restauratiearchitect Kirstain Houweling, voormalig interim-directeur Jenevermuseum Peter Elderman en Kunst Werkt-deelnemer Rob van der Ven. De start is in het Julianapark bij het Verzetsmonument en de afsluiting is bij KunstWerkt. De wandeling duurt circa twee uur (afstand zo'n tweeënhalve kilometer).

Op pinkstermaandag 29 mei is de tentoonstelling extra open en is er inhakend op het festival ‘IDDF Round Town’ livemuziek in de tentoonstellingsruimte van KunstWerkt. Het Trio Emma Beukelman presenteert een combinatie van kwetsbare, poëtische, Nederlandstalige spoken word en Bosnische Balkanmuziek. Finissage Ter afsluiting van de tentoonstelling, op zondag 4 juni om half vier, reflecteert Arne Hendriks op de voortdurende samenwerking met zijn vader.