Categorieën

Service

Astoria voor het eerst over de Nieuwe Waterweg

Astoria voor het eerst over de Nieuwe Waterweg
Nieuws

Astoria voor het eerst over de Nieuwe Waterweg

  • Redactie
  • 19-04-2017
  • Nieuws
Astoria voor het eerst over de Nieuwe Waterweg

Foto's: Cees Groen

SCHIEDAM - Ruim voor het moment dat het werd verwacht, passeerde de Astoria vanmorgen Schiedam. Een klassiek plaatje bijna - want het motorschip van rederij Cruise & Maritime Voyages gaat al ruim zeven decennia mee. De kenners zijn er nog niet over uit of de Astoria het oudste cruiseschip ter wereld is, of dat die eer gaat naar de Sea Cloud. Dat is een zeiljacht.

Met de naam van het schip zijn de verschillende eigenaren door de jaren heen minder zorgzaam omgegaan. Het schip werd gedoopt als de Völkerfreundschaft na de bouw in Gotenburg, tussen 1944 en 1946. Swedish America Line nam het schip in gebruik. Nadien voerde het de namen Volker, Fridtjof Nansen, Italia I, Italia Prima, Valtur Prima, Caribe, Athena en Azores, voor het in maart vorig jaar in de dienst ging als Astoria. Het schip van honderdzestig meter lengte en een diepgang van bijna acht meter vaart sinds enkele jaren onder Portugese vlag.

Het is voor het eerst dat de Astoria in Schiedam te zien was; nog niet eerder liep het oceaanschip Rotterdam aan. In de regel legt het in Nederland in Amsterdam aan. Dit seizoen  vaart de Astoria wisselende routes tussen Engeland en West-Europa; aan boord is er plaats voor zo'n 550 passagiers.

Cees Groen was er op tijd bij om de Astoria op de Nieuwe Waterweg vast te leggen.