Categorie├źn

Service

AWP verbolgen over coalitie Delfland

AWP verbolgen over coalitie Delfland
Nieuws

AWP verbolgen over coalitie Delfland

  • Redactie
  • 31-05-2023
  • Nieuws
AWP verbolgen over coalitie Delfland

Zetelverdeling in het algemeen bestuur van Delfland; op de homepage het nieuwe dagelijks bestuur; foto: Delfland


SCHIEDAM – VVD, CDA en de geborgde zetels hebben hun greep op het bestuur van het hoogheemraadschap van Delfland weten te behouden. Met steun van de BBB. Dat stelt de AWP-fractie in het algemeen bestuur van het waterschap, tandenknarsend. De fractie diende vandaag samen met anderen een motie van afkeuring in.

"Voor een meerderheid van zeventien zetels steunt het college op alle vier ongekozen geborgde zetels, plus gedoogsteun van drie kleine partijen met slechts één zetel: CU/SGP, JA21 en BVNL (Groep De Mos)", zo stelt AWP. Daarmee worden de progressieve kiezers gepasseerd, vindt de fractie. “Het is een ‘pre-emptive strike’ van VVD en CDA om een breed-gedragen coalitie met zowel conservatieve als progressieve partijen tegen te houden, terwijl daar getalsmatig wel mogelijkheden voor zijn”.

Ruim 425.500 kiezers brachten hun stem uit in Delfland. De AWP kreeg bijna 46.000 stemmen (elf procent). "Dat zouden omgerekend vijftien zetels in de Tweede Kamer zijn geweest – geen kleine partij dus", aldus AWP getergd. "Er is nu een conservatieve coalitie met gedoogsteun bij elkaar gesprokkeld, terwijl de progressieve partijen stonden te trappelen om mee te besturen.”

Het steekt de AWP - en de andere progressieve partijen WN, PvdA en PvdD zouden dezelfde mening zijn toegeaan, dat er zelfs geen inhoudelijk verkennend gesprek is geweest. “Er is niet gekeken of een coalitie met een brede afspiegeling haalbaar was. De BBB heeft altijd geroepen ‘met iedereen te willen praten’, maar dat bleek in Delfland een loze kreet. Terwijl de progressieve partijen samen dertien zetels hebben, evenveel als de conservatieve partijen.”

AWP is ook teleurgesteld in het gebrek aan ambitie. “Mooie woorden in het coalitieakkoord, maar er zijn nauwelijks concrete doelstellingen en geen financiële onderbouwing. Bovendien is het nieuwe college is qua bemensing in essentie hetzelfde als het vorige college. Des te opmerkelijker dat ze nu zelf spreken van een ’trendbreuk’? Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg."

Nog gekker is in de ogen van de AWP dat er toch weer een ongekozen vertegenwoordiger van dde geborgde zetels voro Natuurterreinen hoogheemraad wordt. Dit ondanks feit dat daartoe na de recente wetswijziging géén wettelijke verplichting meer bestaat. “Daarmee blijft het waterschap een conservatieve uitstraling houden.” Nog een grief van AWP: "De fractievoorzitter van de BBB was vóór de verkiezingen acht jaar lang fractievoorzitter van de geborgde zetels voor Ongebouwd."

Evenmin zit het AWP lekker dat CDA en CU/SGP een gezamenlijke fractie hebben gevormd, nadat de verkiezingsuitslag bekend was geworden. Zo kwamen ze samen aan drie zetels. "Dat Dat zou betekenen dat ze ook met één woordvoerder in het algemeen bestuur gaan spreken", aldus AWP.

De AWP-fractie in het hoogheemraadschap van Delfland bestaat uit Hans Middendorp, Schiedamse Anne van Hagen van Rooijen en Ko Heijboer. 

De motie van afkeuring wordt in de vergadering van het algemeen bestuur morgen besproken.