Categorieën

Service

B&W: bij bouwprojecten ruime selectie ontwikkelaars

B&W: bij bouwprojecten ruime selectie ontwikkelaars
Wonen

B&W: bij bouwprojecten ruime selectie ontwikkelaars

  • Redactie
  • 14-03-2021
  • Wonen
B&W: bij bouwprojecten ruime selectie ontwikkelaars

Bemog gaat het WIJ-park op het Wibautplein ontwikkelen; beeld gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Een flink aantal partijen is betrokken of betrokken geweest bij de ontwikkeling van bouwplannen in Schiedam.

Dat stelt B&W in antwoord op vragen van de fractie van de Ouderenpartij Schiedam. In totaal twaalf partijen zijn benaderd en hebben meegedacht en gewerkt bij de ontwikkelingsplannen op het Wibautplein, van de voormalige Graven Aleidaschool en Martinusschool, zo stelt het college.

De Ouderenpartij Schiedam (OPS) constateerde dat de openheid over de ontwikkelaars en bouwers betrokken bij de projecten onvoldoende was en greep daarom naar het 'wapen' van de raadsvragen. Zie dit artikel. In antwoord geeft het college nu die openheid wel.

"Voor de ontwikkeling van de Iepenlaan 45 in Tuindorp (de Martinusschool, red.) zijn vijf partijen benaderd; hiervan hebben uiteindelijk vier partijen zich ingeschreven. In willekeurige volgorde zijn dit Steenvlinder bv, Fullhouse bv, 2d Vastgoed B.V. en Kikx. D en S was uitgenodigd maar heeft uiteindelijk in een laat stadium besloten geen plan in te dienen." De opdracht ging uiteindelijk naar 2d Vastgoed.

"Ons streven is bij aanbestedingen zoals deze partijen met een verschillend profiel een kans te geven. Zo zijn bij Wibautplein en Aleidaschool in totaal elf verschillende partijen uitgenodigd om in te schrijven", zo gaat het college verder. "In combinatie met de lepenlaan betekent dit dat we voor deze drie projecten in totaal twaalf partijen hebben benaderd. Deze diversiteit biedt ons de mogelijkheid om steeds het voor de locatie meest passende planontwerp te selecteren."

OPS had ook gevraagd naar de gang van zaken rond panden in de Zalmstraat (de voormalige Wilhelminaschool, nu in gebruik bij kunstenaars) en op de Hoogstraat (het voormalige 'Costerpand', nu gehuurd door Joke Bakker met haar Open Art Exchange). Voor die panden zijn nog geen projectontwikkelaars uitgenodigd, stellen burgemeester & wethouders.  Voor het pand op de Hoogstraat 85 zijn wel drie potentiële kandidaten 'in beeld'. "Deze kandidaten hebben de gemeente op eigen initiatief benaderd om het pand te mogen kopen / ontwikkelen. De namen van deze partijen kunnen we omwille van de privacy en marktgevoeligheid nog niet bekend (openbaar) maken."

Het college stelt overiges dat het 'ongebruikelijk is dat namen van ontwikkelaars openbaar worden gemaakt'. "Naar aanleiding van uw verzoek hebben we alle ontwikkelaars individueel benaderd en gevraagd of zij bezwaar hadden tegen openbaarmaking van deze informatie. Dit heeft enige tijd gekost."

Maar het college maakt ook een stap vooruit naar aanleiding van de vragen: "Overigens hebben wij besloten een groslijst voor de raad samen te stellen van alle ontwikkelaars die tot nu toe zijn uitgenodigd in het kader van 'Kansen voor de stad' zonder dat de namen aan bepaalde projecten gekoppeld zijn." B&W zegt daarmee te voldoen aan
zorgvuldigheidseisen waar het gaat om privacy en marktgevoeligheid, maar tegelijk tegemoet te komen aan informatievraag vanuit de raad. "Deze groslijst wordt binnenkort aan de raad beschikbaar gesteld."