Categorieën

Service

Bemanning 'de Vlaardingen' naar 'de Schiedam'

Bemanning 'de Vlaardingen' naar 'de Schiedam'
Nieuws

Bemanning 'de Vlaardingen' naar 'de Schiedam'

  • Redactie
  • 27-03-2024
  • Nieuws
Bemanning 'de Vlaardingen' naar 'de Schiedam'

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - De bemanning van de Zr.Ms. Vlaardingen, die gisteren uit de dienst werd genomen, zal overstappen naar de Zr.Ms. Schiedam.

Gistermiddag werden de koninkrijksvlag, geus en oorlogswimpel aan boord van Zr.Ms. Vlaardingen neergehaald. Dat gebeurde in Vlaardingen aan Het Scheur, waar de mijnenjager uit 1989 was afgemeerd. Het bescheiden militair ceremonieel werd van een afstandje gadegeslagen door de bemanningsleden van de Vlaardingen. Het moment van uitdienststelling volgde na enkele toespraken. Dat betekende het einde aan het operationele bestaan van het schip in Nederlandse dienst. Het schip wordt op termijn overgedragen aan Oekraïne.

De hoofdtaak van de mijnenjagers is het vrij houden van de zee, de kustwateren en de havenmondingen van explosieven. Daarnaast beschermen ze maritieme eenheden in een mijngevaarlijk gebied door mijnenbestrijdingsoperaties uit te voeren.

"Tijdens de laatste operationele weken van de Vlaardingen heeft dit schip nog drie explosieven geruimd", stelde groepscommandant Mijnendienst kapitein ter zee Lex van der Kraan tegen de site Marineschepen. "Dat geeft ook aan hoe goed ze hun werk doen. We slagen er ook steeds in om mijnenjagers naar NAVO-vlootverbanden te sturen, soms zelfs twee. En eenmaal in NAVO-verband zijn we vaak degene die de meeste explosieven vindt en ruimt."

Het was niet de eerste uitdienststelling van schip uit de Alkmaarklasse. Die bestond ooit uit vijftien mijnenjagers. bestond. De eerste, Hr.Ms. Alkmaar, is alweer 24 jaar geleden uit de vaart genomen. Daarna volgden nog eens negen uitdienststellingen; bijna allemaal uit bezuinigingsoogpunt. De uitdienststelling van de Vlaardingen is de eerste waarbij er een duidelijke link is met de komst van de nieuwe schepen, de mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Vlissingenklasse. 

De bemanning van de Vlaardingen gaat over naar Zr.Ms. Schiedam, terwijl later dit jaar de eerste fabrieksopleidingen starten voor de bemanningen van de Vlissingen. Die wordt volgens planning eind volgend jaar in dienst genomen.

De Koninklijke Marine startte vorig jaar al met de opleiding van de Oekraïense bemanning voor de Vlaardingen. Het is nog niet bekend wanneer het schip overgaat in andere handen. Eerder werd 2025 genoemd als streefdatum. Een tweede mijnenjager wacht dezelfde toekomst; dat wordt waarschijnlijk de Makkum.