Categorieën

Service

Bert Robben volgde roeping en kreeg 'veel terug'

Bert Robben volgde roeping en kreeg 'veel terug'
Nieuws

Bert Robben volgde roeping en kreeg 'veel terug'

  • Redactie
  • 28-07-2022
  • Nieuws
Bert Robben volgde roeping en kreeg 'veel terug'

Foto: Wil de Bont


SCHIEDAM - Een opmerkelijke geboren Schiedammer overleed op zondag 17 juli. Bert Robben, van 1 oktober 1930, was priester en leefde in een leefgemeenschap van paters Dominicanen.

Hij was de laatste ruim dertig jaar van zijn leven actief in de pastorale zorg in Tiel, in de Sint Dominicusparochie.

In Schiedam al maakte hij kennis met de Dominicanen, een religieuze orde die grote waarde hecht aan de intellectuele en spirituele vorming. Hij begon hier zijn kerkelijke ‘carrière’ als misdienaar. “Ik vond dat prachtig, die liturgie, de preken en zoals de medebroeders met elkaar omgingen”, vertelt hij in 2014 in een artikel dat in het tijdschrift van de Dominicanen in Nederland verscheen. Sindsdien wilde hij dominicaan worden. Daartoe volgde hij het zogenaamde kleinseminarie (middelbare school voor priesters in de dop) van de Dominicanen in Nijmegen. Na zijn priesterwijding op 25 juli 1957 studeerde hij twee jaar in Rome, waar hij aan de universiteit van de Dominicanen in die stad promoveerde en naar verluidt een geweldige tijd had. Terug in Nederland gaf hij korte tijd les aan een opleiding van de Dominicanen in Nijmegen. 

Daarna keerde hij terug naar Schiedam, waar hij het pastoraat aan het werk ging. In 1969 werd hij teruggeroepen naar de opleiding in Nijmegen en ging hij leiding geven aan de Dominicaanse gemeenschap in Nederland. Robben onderhield daar met name de contacten met het buitenland en faciliteerde de Nederlandse Dominicanen die in een aantal landen van Zuid-Amerika en op Curaçao werkzaam waren.

Omdat het parochiewerk hem bleef trekken werd hij in 1978 pastoor in Nijmegen en kwam hij negen jaar later naar Tiel. Na zijn terugtreden als fulltime pastoor in 1997 is hij nog 22 jaar doorgegaan met pastoraal werk in Tiel en Varik. Over die periode zei hij: "Ik heb veel voor mensen kunnen doen , maar ook veel teruggekregen." In Tiel was hij ook actief voor de Historische Werkgroep van de Oudheidkamer; daar schreef hij verschillende levensbeschrijvingen over betekenisvolle Tielenaren.

Bij zijn 50-jarige priesterschap in 2007 ontving hij een Koninklijke onderscheiding.

Met dank aan Bert Leenders