Categorieën

Service

Biekman: ‘Ik was net zo verrast als andere D66-leden’

Biekman: ‘Ik was net zo verrast als andere D66-leden’
Politiek

Biekman: ‘Ik was net zo verrast als andere D66-leden’

  • Redactie
  • 19-04-2022
  • Politiek
Biekman: ‘Ik was net zo verrast als andere D66-leden’

Anouschka Biekman mocht haar licht laten schijnen over het onderwerp; foto: still uit Khalid & Sophie


SCHIEDAM - De partijtop van de D66 hield conclusies over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de partij een jaar lang onder de pet, kopte De Volkskrant. Partijleden eisten gisteren in een open brief opheldering van de partijleiding. De brief is al ruim driehonderd keer ondertekend. Bij het televisieprogramma ‘Khalid & Sophie’ van BNNVARA is het onderwerp gisteren besproken met onder meer het Schiedamse D66-raadslid Anouschka Biekman.

D66 partijleider Sigrid Kaag laat onderzoek doen naar grensoverschrijdend gedrag binnen de partij. Het zou gaan om een vrouw die in 2016 aanklopte bij D66 en zei ‘lastiggevallen te worden door deze man’, waarmee D66-lid Frans van Drimmelen bedoeld wordt. Van Drimmelen kreeg ‘een waarschuwend gesprek’. De vrouw heeft geen aangifte gedaan vanwege privacyredenen, maar binnen de partij zou het bekend zijn.

Biekman mocht haar licht laten schijnen over het onderwerp. ,,Ik ken Frans van Drimmelen zelf niet, ik ben ook niet in aanraking met hem geweest. En de verhalen kende ik, tot dit verhaal, ook niet. Binnen de partij is boos gereageerd en met veel verontwaardiging. Te meer omdat in het openbare rapport stond dat er geen sprake was van structureel grensoverschrijdend gedrag binnen D66 en daar stond ook niet echt in aangegeven wat dhr. Van Drimmelen dan wel had gedaan. En dan nu in het vertrouwelijk rapport zie je dat de zaak toch een stuk ernstiger is. Ik was net zo verrast als alle andere leden van de partij.”

Er is een brief opgesteld. “Hierin roepen we het partijbestuur en Sigrid Kaag op om actie te ondernemen. Het rapport lag er een jaar – wat wist Kaag wel en niet? Waarom heeft het bestuur ervoor gekozen het rapport achter te houden? Ik ben benieuwd naar de schakels: wie hield wat tegen? Daarnaast vinden wij deze zaak als D66-leden ernstig genoeg; we willen een veilig partijklimaat. En we willen een persoonlijk gesprek met de partijtop, met het partijbestuur, waarin helderheid van zaken wordt gegeven. We hebben nu deze brief opgesteld; het is ook aan de leden om het bestuur ter verantwoording te roepen. Dus als het voor een aantal leden zo is dat het bestuur niet transparant genoeg is, dan heb je een partijcongres waarbij je als leden ook actie kan ondernemen.”

Biekman is ook voorzitter van het landelijk D66 Diversiteitsnetwerk. Zij is bezig met het veranderen van de bestuurscultuur. Presentatrice Sophie Hilbrand vroeg de Schiedamse of ze zich ‘niet een beetje belazerd’ voelt. “Belazerd niet, maar wel heel erg verontwaardigd. Juist nu is het moment dat de werkcommissie van het netwerk aan de slag moet, de feiten op tafel moet krijgen en in gesprek moet gaan met de leden over wat nieuw leiderschap is. Er zijn zoveel onduidelijkheden. Ik denk dat alleen het bestuur hier antwoorden over kan geven. En ik hoop dat zij vrijdag – wanneer het partijbestuur opheldering zal geven - in hun antwoorden daar open en eerlijk over zijn. Alleen dan kunnen we als partij vooruit en werken aan die nieuwe bestuurscultuur en dat nieuwe leiderschap.”