Categorieën

Service

Bijna-kadet blijkt jongste ooit op STC-KNRM-training

Bijna-kadet blijkt jongste ooit op STC-KNRM-training
Nieuws

Bijna-kadet blijkt jongste ooit op STC-KNRM-training

  • Redactie
  • 20-12-2022
  • Nieuws
Bijna-kadet blijkt jongste ooit op STC-KNRM-training

SCHIEDAM - De Schiedamse zeekadetten waren zaterdag 17 december voor een training ‘overleven op zee’ te gast bij het trainingscentrum van STC-KNRM (Scheepvaart en Transport College - Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Zij zijn gespecialiseerd in trainingen voor de maritieme sector en stelden speciaal voor deze dag faciliteiten en instructeurs beschikbaar.

De Schiedammers nodigden kadetten van de zusterkorpsen in Maassluis, Rotterdam en Vlaardingen uit om ook deel te nemen. Het werd een leerzame en ontspannende dag. Zo moesten ze diverse zwemoefeningen uitvoeren en in een reddingsvlot klimmen.

Deze training is heel leerzaam voor de kadetten die nu op een veilige manier kunnen ervaren hoe het is om in het water te overleven. Het Schiedamse opleidingsschip Delfshaven was vroeger als betonningsvaartuig ook regelmatig betrokken bij reddingen op zee en om veilig met haar te kunnen varen hebben de kadetten deze training dankzij STC kunnen volgen.

Aspirant-kadet Sjors bleek met zijn negen jaar niet alleen de jongste zeekadet aanwezig, maar ook nog eens de jongste deelnemer ooit. Normaliter is de minimumleeftijd zestien jaar, maar STC-KNRM maakte voor de gelegenheid een eenmalige uitzondering. Het resultaat mocht er zijn. Onder de deskundige begeleiding van de STC-KNRM leraren en Schiedamse kaderleden heeft Sjors aan alle oefeningen meegedaan. “Ik vond het echt superleuk dat ik mee mocht doen”, zegt hij. 

De andere kadetten sluiten zich hierbij aan, in koor 'helikopter!' roepend vanwege de oefening waarbij men uit het water werd gehesen met een helikopterlier.

Aan het einde van de training, moesten alle kadetten de geleerde stof in praktijk brengen tijdens een slecht-weer-simulatie met golfslag en een heus onweer. Allicht niet verplicht, maar toch kiezen veel zeekadetten, net zoals diverse kaderleden en vrijwilligers van het korps, later na een opleiding bij STC-Group voor een carrière in de maritieme sector. 

Een kerstdiner aan boord van opleidingsschip Delfshaven sloot niet alleen de dag, maar ook het jaar af. Kadetten, kaderleden, vrijwilligers en bestuursleden, aangevuld met een afvaardiging van de Brusselse Marinekadetten, genoten van een heuse winterbarbecue.