Categorieën

Service

Blijf in gesprek om Schiedam te behoeden voor misgreep

Blijf in gesprek om Schiedam te behoeden voor misgreep
Wonen

Blijf in gesprek om Schiedam te behoeden voor misgreep

  • Han van der Horst
  • 13-03-2022
  • Wonen
Blijf in gesprek om Schiedam te behoeden voor misgreep

COLUMN - De Schiedamse molens hebben al eens een weekend in rouwstand gestaan, terwijl in de nok de zwarte vlag wapperde vanwege het onzalige idee om aan de ´s-Gravelandseweg een wolkenkrabber op te richten van zeventig meter hoog, die ook nog eens The Miller gedoopt moet worden. Dat lokte bij de politiek weinig commentaar uit en daarom heeft de molenstichting alle partijen nog een brandbrief gestuurd in de hoop dat de gemeenteraad tijdig een stokje voor dit plan zal steken.

Nu zijn de voorbereidingen nog niet eens begonnen. Vink Bouw heeft een soort claim gelegd op het stuk grond op de hoek van de ´s-Gravelandseweg en het Plein 40-45, waar vroeger het filiaal van de ABN-Amro stond. Dat is alles. Schiedammers hebben nog kansen genoeg om dit gerenommeerde bedrijf te behoeden voor een enorme misgreep.

Een woontoren van zeventig meter hoog op die plek zou het silhouet van Schiedam aanzienlijke schade toebrengen. Niet langer wordt dan de binnenstad gedomineerd door onze eeuwenoude molens, maar door een reusachtig blok beton. Dat zou misschien op de Kop van Zuid niet misstaan of naast het metrostation Vijfsluizen, maar niet zo dicht bij de historische binnenstad die net uit een periode van verval aan het overeind krabbelen is. 

Te weinig lokale politici hebben zich nog geuit over het plan van Vink Bouw. Toch zie je hoe de kritiek langzaam aanzwelt. Stuk voor stuk worden de partijen wakker. Hoe nu verder te gaan? Vink Bouw is een groot Nederlands aannemingsbedrijf met projecten in het hele land. Wie de website bekijkt, stelt vast dat het bedrijf niet door avonturiers geleid wordt die uit zijn op fantasierijke architectuur. Het is rechttoe rechtaan en netjes. Zo ziet ook de wolkenkrabber eruit die zij vast op een foto van het Plein 40-45 hebben ingetekend. Qua stijl en smaak past het bij de bouwheren die in Schiedam kansen hebben gekregen iets neer te zetten. Ik zou zeggen: blijf met ze in gesprek en wel over het thema 'bouw elders'. Niet daar. Niet dat. 

Het is aan de nieuwe raad en het nieuwe college om Vink voor een grote fout te behoeden. 

PS. Wat een namen krijgen die nieuwe complexen toch? Kunnen we niet eens een flatgebouw de naam 'Waterstoker' geven?