Categorieën

Service

Blue Amigo failliet, veerdienst stopt per direct

Blue Amigo failliet, veerdienst stopt per direct
Nieuws

Blue Amigo failliet, veerdienst stopt per direct

  • Redactie/Maassluis24
  • 26-05-2023
  • Nieuws
Blue Amigo failliet, veerdienst stopt per direct

MAASSLUIS – De exploitant van de veerdienst Maassluis-Rozenburg heeft het faillissement aangevraagd. Daarmee is ook de tijdelijke veerpont voor fietsers en wandelaars per direct uit de vaart gehaald.

Blue Amigo, de exploitant van de veerdienst Maassluis-Rozenburg, richt de pijlen op de provincie Zuid-Holland. "Provincie Zuid-Holland houdt de uitvoerder van het veer Maassluis-Rozenburg, haar reizigers, medewerkers en leveranciers maandenlang aan het lijntje. Het doek is gevallen”, zo schrijft het bedrijf in een persverklaring.  

De exploitant meldt verder dat het faillissement ‘onafwendbaar’ is omdat ‘steun van de provincie Zuid-Holland en het Verenfonds uitblijft en er geen zicht is op een rendabel veer’. "Vorige week heeft de provincie aangegeven geen aanvullende subsidie te willen verstrekken, ondanks de eerder gemaakte afspraak om de problemen met elkaar op te lossen.'' Het faillissement heeft alleen effect op het veer Rozenburg-Maassluis en niet op de andere diensten van Blue Amigo.

De provincie meldt de samenwerking met de exploitant al eenzijdig te hebben beëindigd. "Ondanks de inspanningen van beide partijen en de intentie om er met elkaar uit te komen, heeft de provincie moeten concluderen dat het niet mogelijk is om tot een oplossing te komen, die voldoende zekerheid biedt op een betrouwbare voortzetting van de veerdienst.''  

Er zijn volgens de provincie juridisch weinig tot geen mogelijkheden om nogmaals financieel bij te springen omdat de provincie eerder al extra financiële steun heeft verleend aan de exploitant. "Desondanks was de provincie bereid om vanwege het maatschappelijke belang ver te gaan, mits we financiële garanties zouden krijgen van de veerexploitant. We kunnen namelijk niet miljoenen extra aan gemeenschapsgeld uitgeven, zonder dat we daarbij ook de garanties krijgen dat de reparaties echt worden uitgevoerd, het vervoer wordt opgestart en de veerpont(en) ook blijven varen. De gevraagde garanties werden niet verstrekt.''

Doordat de provincie de samenwerking eenzijdig heeft beëindigd, is het mogelijk om een noodvoorziening met een tijdelijke exploitant te organiseren. "De provincie heeft met Damen een partij gevonden die in principe bereid is het fiets-/voetveer te continueren. Beide partijen zijn inmiddels in gesprek om afspraken te maken over een noodvoorziening. De verwachting is dat Damen deze nooddienst op korte termijn kan starten.'' Naast de tijdelijke gunning aan Damen, bereidt de provincie een nieuwe, Europese aanbestedingsprocedure voor.

Vandaag vaart er tot drie uur al een fiets-/voetveer, en ook morgen en zondag is dat op momenten het geval. Als dat niet zo is rijden er bussen.