Categorieën

Service

Creatief idee zorgt voor glimlach op gezicht

Creatief idee zorgt voor glimlach op gezicht
Wonen

Creatief idee zorgt voor glimlach op gezicht

  • Ted Konings
  • 28-01-2024
  • Wonen
Creatief idee zorgt voor glimlach op gezicht

Hierboven en onder: de posters die er nog hangen, in de Oostsingel


SCHIEDAM - Dat een klein idee zaken in gang kan zetten, bewijzen Ruben en Damaris Doornweerd-Verboom. Het Schiedamse stel brengt een glimlach op het gezicht, bij velen ondertussen.

Het begon eenvoudig. Zeker als je ‘in de communicatie’ zit, en grafisch vormgever bent. Damaris en Ruben woonden in de Provenierswijk in Rotterdam en de Coronapandemie brak uit. Mensen zaten thuis, en zagen elkaar amper. 

En dat was ook nog zo toen de winter naderde en een nieuwe golf besmettingen door het land rolde. Zo ontstond het plan om iets te doen om mensen bij elkaar te brengen, zonder dat ze elkaar dichter naderden dan de anderhalve meter.

Het werd een tweetal posters. Die mensen ‘in konden vullen’ en op konden hangen. In plaats van een kerstborrel werden ze onder buren uitgedeeld. ‘Laten we meer…’ en ‘Ik wens jou…’

Nou, er viel genoeg te wensen. De posters tooiden de ramen in de Proveniersstraat en dat zorgde voor een feestelijk sfeertje. Dus toen het echtpaar in december '22 - ondertussen in Schiedam wonend - zich realiseerde dat er nog steeds wel iets te doen viel aan de nabijheid van buren, besloten ze kun ‘truc’ te herhalen. Een bijdrage uit het wijkbudget maakte het drukken mogelijk. En zo hingen en hangen er in de Oostsingel tientallen posters met wensen en voornemens.

“Dit jaar zijn we op herhaling gegaan”, vertelt Damaris Verboom. Er kwam een website bij, zodat mensen die de posters zagen hangen en ze interessant vonden, deze op konden vragen. Kind kan de was doen: melden op de site Goed Gebuurt, bedragje overmaken en de Schiedamse bedenkers sturen een stapeltje posters op. “Ondertussen doen er mensen mee in Utrecht, op de Veluwe en in Rotterdam natuurlijk.” ‘Laten we meer…’ werd ondertussen ‘Laten we samen…’

Deelnemers voelen zich aangesproken om ‘iets positiefs’ te doen. “Nu de gordijnen meer dichtgaan, is het een manier om het contact met de buren toch aan te halen.” Iets te doen aan de anonimiteit die van veel straten afstraalt, zegt Verboom. Er valt met de posters weer wat te zien. 

En het werkt, weet ze. “Toen we de posters rond gingen brengen hier op de Oostsingel, raakte een oudere dame bij wie we aanbelden in tranen. Ik was pas de tweede persoon die ze die week had gezien. Dat leidde ertoe dat we in onze straatapp hebben afgesproken dat we een beetje op haar zullen letten.” 

We weten soms maar zo weinig wat er in de levens van onze buren speelt, zegt ze. Terwijl het vaak om heel herkenbare wensen en zorgen gaat. Zo werken ook de posters: “In plaats van de verdeeldheid die we veronderstellen onder elkaar, zorgen ze voor wat saamhorigheid.” 

De actie lokt ook creativiteit uit. ‘Ik wens jou…’ wordt beantwoord met ‘taart’ en ‘Laten we samen…’ kreeg als vervolg ‘hooi van ons vork afhalen’.

Volgend jaar zal er vast een vervolg komen. En het moet wel gek lopen willen er dan niet weer meer mensen meedoen dan dit jaar. 

Ondertussen verdwijnen na de jaarwisseling op de Oostsingel langzaam de posters van de ramen. En dat is goed zo.