Categorieën

Service

Boekpresentatie Erik Mattijssen bij Stedelijk Museum Schiedam

Boekpresentatie Erik Mattijssen bij Stedelijk Museum Schiedam
Uit

Boekpresentatie Erik Mattijssen bij Stedelijk Museum Schiedam

  • Advertentie
  • 27-08-2019
  • Uit
Boekpresentatie Erik Mattijssen bij Stedelijk Museum Schiedam

Erik Mattijssen bij zijn werk in Schiedam; foto: Fleur Beerthuis


SCHIEDAM - ‘Heel eenvoudig en rijk tegelijk.’ Op die manier typeert kunstenaar Erik Mattijssen zijn nieuwe publicatie die verscheen bij zijn solotentoonstelling Kermisvrijer, de ezel en andere zaken, nu in het Stedelijk Museum Schiedam. Als in een lang geïllustreerde brief vertelt hij daarin hoe, en onder wat voor omstandigheden, zijn werk tot stand komt. Zondag aanstaande vindt de feestelijke presentatie plaats in het museum. Met Erik Mattijssen, directeur Deirdre Carasso en schrijver Judith Herzberg. De boekpresentatie begint om drie uur 's middags. Ieder is welkom, aanmelden kan via E: rsvp@stedelijkmuseumschiedam. nl  

Ogenschijnlijk onbelangrijke zaken 

Mattijssen en Herzberg delen hun liefde voor ogenschijnlijk onbelangrijke zaken. Bij Mattijssen leiden die observaties tot tekeningen. Herzberg kiest voor de dichtkunst als vorm van expressie. Haar werk werd veelvuldig bekroond. Vorig jaar nog won Herzberg de belangrijkste literaire oeuvreprijs van Vlaanderen en Nederland: de Prijs der Nederlandse Letteren. 

Dingen en dwalen  

In het boek en in de tentoonstellingszaal is goed te zien dat Mattijssen zich laat inspireren door de alledaagse dingen om zich heen. Dat kan een pak LU-koekjes zijn in een winkel in Parijs of een fles jenever in Schiedam. Maar evengoed een stapel plastic emmers in Calcutta. Hij vertelt graag verhalen en maakt werk waarin mensen een beetje kunnen dwalen. De tentoonstelling is tegelijk een bescheiden overzicht van bijna 25 jaar kunstenaarschap.  

In de Hoogstraat  

Kermisvrijer, de ezel en andere zaken loopt tot en met 27 oktober. Zijn nieuwste, grote werk dat Mattijssen voor de tentoonstelling In de Hoogstraat maakte, is te zien tot en met 6 oktober.  

NOG-collectie  

De solotentoonstelling is samengesteld rond een aantal werken uit de NOG-collectie, een bedrijfscollectie van de Stichting Beheer SNS REAAL van ruim vijfhonderd werken. De aankopen voor deze collectie worden afgestemd op die van de museumcollectie. Ze zijn regelmatig te zien bij het Stedelijk Museum Schiedam en elders.  
 
 
 
 
 

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →