Categorieën

Service

Bomenridders tegen Matrice: kap met kappen

Bomenridders tegen Matrice: kap met kappen
Nieuws

Bomenridders tegen Matrice: kap met kappen

  • Redactie
  • 16-10-2022
  • Nieuws
Bomenridders tegen Matrice: kap met kappen

Matricepand met de bomen in kwestie: links aan de stoeprand de acacia, in het midden de drie populieren en rechts van het pand de kersenboom; foto: Bomenridders


SCHIEDAM - De Schiedamse Bomenridders blijven zich verzetten tegen de kap van vijf bomen rond het pand van Matrice in de Prins Bernhardlaan. Zij roepen mensen op hun bezwaren tegen de kap opnieuw naar voren te brengen richting de uitvaartonderneming. En om morgenochtend vroeg aanwezig te zijn bij het pand, als daar de zaagmachines worden verwacht. "Het zou helemaal super zijn als u een ondersteunend spandoek meebrengt."

Matrice liet afgelopen vrijdag een nieuw onderzoek door een bomendeskundige uitvoeren naar de noodzaak om drie grote populieren, een kersenboom en een acacia te verwijderen. Daaruit kwam naar voren, zo meldde directeur Christian van der Gaag, dat het omhalen van de bomen onomkoombaar is, wil het risico op ongelukken niet ontoelaatbaar hoog zijn. Zie ook dit artikel.

De Bomenridders zien dit anders. "We zijn nog steeds van mening dat de bomen in een stadse omgeving met een acceptabel risico te behouden zijn." En: "Zaterdag bleek dat het rapport niet volgens de regels van een objectieve second opinion is opgesteld. Zonder onze reactie op deze rapportage af te wachten berichtte Van der Gaag de media dat de bomen maandag 17 oktober gekapt worden!" De Bomenridders zeggen veertien inhoudelijke opmerkingen, 'waaronder een aantal fundamentele' te hebben op het omvangrijke rapport dat de experts van boomadviesbureau Duifhuizen opstelden. "We hebben onze mening met de heer Van der Gaag gedeeld en hem de tijd gegeven om te reageren."

De Schiedamse bomenbeschermers zijn ook ontevreden over het feit dat zij niet betrokken zijn bij de selectie van de nieuwe bomenonderzoeker. "Helaas was er vooraf geen overleg gevoerd met de Bomenridders over de vraag wie volgens ons beiden objectief zou kunnen adviseren over het wel/niet noodzakelijk zijn om de bomen te kappen in verband met de veiligheid van bezoekers en werknemers bij Matrice." Verder vindt de actiegroep het 'verwonderlijk' dat de eerdere expert (te weten het bedrijf Andeweg, red.) opdrachtgever is en niet Matrice. Dit wekt twijfels over de onafhankelijkheid. Ook getuigt een 'onafhankelijk onderzoek' dat eindigt met exact hetzelfde herplantadvies als jij eerder aan ons voorstelde, niet van onafhankelijkheid."

Directeur Van der Gaag van Matrice liet gisteren weten dat de conclusies van Duifhuizen hem sterken in de opvatting dat de populieren moeten verdwijnen. "De conclusie uit dit rapport van het onafhankelijke Bomenadviesbureau Duifhuizen betreffende de drie populieren op ons terrein is dat deze gevaar opleveren en het adviseert deze bomen nog voor het herfstseizoen en dus zo snel mogelijk te laten vellen (verwijderen)." Van der Gaag merkt op dit met een zwaar gemoed te doen, zoals ook zijn medewerkers de bomen liever een langer leven beschoren hadden gezien. Hij stelt ook blind te varen op de bevindingen van de experts. "Wat ook de conclusie was geweest uit dit rapport, wij als Matrice hadden ons daar dan zonder enige twijfel aan geconformeerd. We hopen dat nu dit rapport er ligt, de Bomenridders dit ook zullen doen." En het rapport bevestigt de eerdere conclusie dat de bomen voor een onveilige situatie zorgen, aldus de Matrice-directeur.

Ondertussen lijken de Bomenridders ook verrast over de respons die hun eerdere oproep bij Matrice bezwaar te maken tegen de kap, kreeg. "Meer dan driehonderd mensen reageerden over de voorgenomen bomenkap naar de eigenaar van Matrice, de heer Van der Gaag, de meesten gelukkig op een opbouwende en respectvolle manier", zo laat het actiecomité vandaag weten. "Vrijdagmorgen kwamen er zelfs schoolkinderen bij Matrice het ‘Giga-groen lied van deze Kinderboekenweek’ zingen."

De Bomenridders stellen nu voor nog een onderzoek te laten doen, door een 'daadwerkelijk onafhankelijke partij', 'te betalen door Matrice en de Bomenridders'. "Met als onderzoeksvraag" 'Zijn deze bomen te behouden?' en 'Welke risico’s brengt dit dan met zich mee?' We vliegen het dan samen aan en leggen ons beiden bij de uitslag neer." Daarvoor is uiteraard wel het opschorten van de kap morgen nodig.

Het lot van een van de vijf bomen, de acacia, is nog niet helemaal duidelijk. Daarvoor is, anders dan voor de populieren die dicht op het pand staan, een kapvergunning nodig. In die boom zal morgen nog niet de zaag worden gezet.