Categorieën

Service

Buschauffeurs staken morgen en overmorgen

Buschauffeurs staken morgen en overmorgen
Nieuws

Buschauffeurs staken morgen en overmorgen

  • Redactie
  • 18-01-2023
  • Nieuws
Buschauffeurs staken morgen en overmorgen

SCHIEDAM - Reizigers moeten morgen en overmorgen rekening houden met uitval van bussen, zo meldt de RET. Afgelopen nacht slaagden de cao-onderhandelaars van de werkgevers en werknemers er niet in tot een akkoord te komen; vakbond FNV kondigde daarop stakingen aan.

De RET verwacht dat tenminste een deel van het personeel staakt, met name de buschauffeurs. "De trams en metro’s rijden wel allemaal", aldus de ov-vervoerder van de regio. "Welke ritten van de RET uitvallen is niet te zeggen."

De buschauffeurs bij de RET vallen onder twee verschillende cao’s. Dat maakt dat niet alle chauffeurs gehoor zullen geven aan de stakingsoproep van de FNV, zo verwacht de RET. "Afhankelijk van het aantal medewerkers dat lid is van de FNV én gaat staken vallen er meer of minder bussen van de RET uit. Omdat verschillende buslijnen aan elkaar gekoppeld zijn, is niet specifiek aan te geven om welke busritten of buslijnen het gaat."

De 'Rotterdamse' vervoerder stelt dat reizigers er rekening mee moeten houden dat de busdienstregeling 'ernstig verstoord' zal zijn. Ook andere vervoerders in de regio, zoals EBS, rekenen op stakende chauffeurs. "Het advies is dan ook om waar mogelijk voor tram of metro te kiezen en om de reisplanner online te checken of de RET-app." 

De vervoerders, verenigd in de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) stellen dat de bonden het overleg afgelopen nacht hebben afgekapt, ook al werd acht procent loonsverhoging per afgelopen 1 januari geboden in een nieuwe cao voor een jaar. "Het totale bod van de werkgevers, inclusief andere maatregelen, staat gelijk aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van elf procent", aldus een mededeling van de VWOV. Een bestuurder van de FNV stelt dat de partijen er simpelweg niet uitkwamen, over de loonsverhoging, maar ook over de looptijd van de cao en maatregelen om de werkdruk te verlagen. Volgens de werkgevers waren de onderhandelaars ook bijna uit afspraken over een zogenaamd 'generatiepact'. "Hier was nagenoeg overeenstemming over bereikt. Dit is een regeling waar medewerkers in het streekvervoer gebruik van kunnen maken vanaf 63 jaar, waarbij een medewerker zestig procent werkt, tachtig procent betaald krijgt en honderd procent pensioen opbouwt. Werkgevers hebben voorgesteld om de kosten van deze regeling volledig te dragen."

Het CNV deelt de zorgen van het FNV wel, maar vraagt bij acties eerst de mening van de leden.