Categorieën

Service

Campagne tegen hulp woninghuurders aan criminelen

Campagne tegen hulp woninghuurders aan criminelen
Wonen

Campagne tegen hulp woninghuurders aan criminelen

  • Redactie
  • 29-05-2024
  • Wonen
Campagne tegen hulp woninghuurders aan criminelen


SCHIEDAM - ‘Staat jouw deur open voor iedereen?’ Onder die noemer zijn de gemeente Schiedam, woningcorporatie Woonplus en Meld Misdaad Anoniem (M.) vandaag begonnen met een campagne tegen wat zij noemen 'misstanden in huurwoningen'.

Te vaak worden woningen gebruikt, misbruikt, door criminelen, zo stellen de initiatiefnemers. Ze slaan wapens en/of geld op in huizen, gebruiken die om drugs te versnijden, of te verhalen, of zetten er prostituees in aan het werk. "Zij krijgen toegang doordat bewoners een kamer of ruimte afstaan."

Met de campagne willen de drie het bewustzijn van huurders over wat er gebeurt, en waarom dat niet zo moeten gebeuren, vergroten. Bovendien hoopt men de drempel te slechten om oneigenlijk gebruik van de woningen te melden.

Behalve de directe gevolgen voor de huurders in kwestie, heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in de buurt, aldus de campagnevoerende partijen. Burgemeester Harald Bergmann: “We zien dat mensen de risico’s onderschatten als ze criminelen toegang geven tot hun woning. Of als ze zien dat anderen dat doen. Maar het kan echt heel erg mis gaan, met soms grote en nare gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan brand, kortsluiting of het sluiten van de woning.”

Meld Misdaad Anoniem (onafhankelijk en geen onderdeel van de politie, zoals velen wel denken) richtte zich al eerder op criminaliteit in vastgoed, maar met deze campagne ligt de focus specifiek op (sociale) huurwoningen. Marc Janssen van het meldpunt: “Huurders worden geronseld om criminele handelingen te verrichten of een woning te verhuren. Soms geven ze toegang in ruil voor geld of drugs. Ze worden verleid of onder druk gezet en zijn door bijvoorbeeld verslaving of financiële problemen extra kwetsbaar.”

Buurtbewoners signaleren het vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit, weten woningcorporatie en overheid. "De campagne helpt om signalen te herkennen, zoals het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur." Vaak begint een opsporingsonderzoek met dit soort onmisbare meldingen.