Categorieën

Service

Cel en voorwaardelijke jeugd-tbs geëist voor doodsteken Alice

Cel en voorwaardelijke jeugd-tbs geëist voor doodsteken Alice
Nieuws

Cel en voorwaardelijke jeugd-tbs geëist voor doodsteken Alice

  • Redactie
  • 30-03-2021
  • Nieuws
Cel en voorwaardelijke jeugd-tbs geëist voor doodsteken Alice

Na haar dood liepen veel mensen mee in een stille tocht voor Alice; foto: Flashphoto


ROTTERDAM - Achttien maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke jeugd-tbs. Dat eiste de offcier van justitie vandaag tegen het Rotterdamse meisje dat op 12 augustus vorig jaar Alice doodstak.

Die dag gaat Alice (15) naar het huis van de verdachte (toen 16) aan de Mathenesserdijk in Spangen. De twee meisjes zaten op dezelfde Schiedamse school. In de woning ontstaat ruzie waarbij de verdachte een mes pakt en Alice meerdere keren steekt. Korte tijd later overlijdt het meisje aan haar verwondingen. Zie dit artikel.

Zelf verklaart de verdachte dat ze door Alice werd aangevallen en dat ze uit zelfverdediging handelde. Maar volgens de officier van justitie rijmt die verklaring niet met de inhoud van het dossier. De verdachte verklaart volgens hem wisselend over wat er die avond is gebeurd. Verder paste zij haar verklaringen aan toen ze de resultaten van het rechercheonderzoek te zien kreeg.

Om die reden is uiteindelijk niet helder te krijgen waarom Alice werd doodgestoken, aldus justitie. "Vast is komen te staan dat het slachtoffer en de verdachte een relatie hadden die ze voor de buitenwereld geheim hielden. En dat binnen hun relatie regelmatig fikse ruzies ontstonden. Ook was er sprake van jaloezie aan de zijde van verdachte."

De officier van justitie acht doodslag bewezen. “Het meest waarschijnlijke scenario is dat er ruzie ontstaan is die avond, die de verdachte ertoe heeft gebracht om een mes te pakken en Alice te steken. Dat betekent dat ik geen bewijs zie voor moord, omdat er geen sprake is geweest van een vooropgezet plan maar van een opwelling.”