Categorieën

Service

'Man van 500 miljoen' is vrij man

'Man van 500 miljoen' is vrij man
Nieuws

'Man van 500 miljoen' is vrij man

  • Redactie
  • 30-05-2024
  • Nieuws
'Man van 500 miljoen' is vrij man


SCHIEDAM - Hij werd 'de man van vijfhonderd miljoen genoemd', doelend op de waarde van achtduizend kilo cocaïne die hij zou hebben gesmokkeld uit Ecuador, in een lading bananen. Maar de rechter in Turkije sprak hem afgelopen week vrij. 

Çetin G. was ooit de meestgezochte man van Nederland, daarna van Turkije. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor nog zeker tien andere grote transporten; Justitie eiste 1482 jaar celstraf voor de man die opgroeide in Schiedam-Nieuwland. In Nederland staat hij nog wel op de opsporingslijst van de politie.

G. werd in december 2016 in Nederland tot twaalf jaar cel veroordeeld wegens handel in cocaïne. Hij mocht, met een enkelband voor elektronisch toezicht, die uitspraak in vrijheid afwachten. Afwachten deed hij niet, want hij knipte zijn enkelband door en ontsnapte. Jarenlang was hij ongrijpbaar, maar eind juni 2020 werd hij in Turkije in een grootschalige internationale actie tegen de drugsonderwereld gearresteerd.

Alle inspanningen van justitie bleken deze week tevergeefs. G. werd door het Hof in Ankara vrijgesproken, samen met 72 andere verdachten (onder wie de nodige familieleden en een politiechef) in wat 'de grootste drugsoperatie in de geschiedenis van de Turkse Republiek’ werd genoemd. Çetin G. was twee jaar geleden al vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Hij hoeft niet terug achter slot en grendel.