Categorieën

Service

Claudia wil haar vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek Schiedam niet missen

Claudia wil haar vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek Schiedam niet missen
Gezond

Claudia wil haar vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek Schiedam niet missen

  • Advertorial
  • 22-09-2020
  • Gezond
Claudia wil haar vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek Schiedam niet missen

Claudia krijgt er energie van; foto: John Middelkoop


SCHIEDAM - "Ik zou het voor geen goud willen missen." Aan het woord is Claudia, zij werkt sinds een jaar of drie als vrijwilliger voor de Bibliotheek Schiedam. Bij het DigiTaalhuis draait ze verschillende spreekuren en als taalcoach begeleidt ze Schiedammers die extra ondersteuning kunnen gebruiken bij het leren van de Nederlandse taal.

"Het gevoel dat je echt een bijdrage levert aan het leven van een ander, dat je een cruciale rol speelt, geeft je een enorm goed gevoel. Zo herinner ik mij een jonge moeder uit Kazachstan, die door slechte beheersing van de Nederlandse taal een geïsoleerd leven leidde. Maar ja, ze had jonge kinderen, die hier naar school gaan. Ik ben drie maanden haar taalcoach geweest en we hebben geprobeerd hele normale dagelijkse situaties onder de knie te krijgen. Nu durft deze mevrouw weer zelf naar de supermarkt te gaan en kan ze op het schoolplein uit de voeten met leraren en andere moeders. Als je naar zo iemand luistert en een positieve wending kan veroorzaken is dat zeer bevredigend." 

Laagdrempelig

Claudia vindt het DigiTaalhuis laagdrempelig. "Mijn mede-vrijwilligers zijn heel toegankelijk en leven met de mensen mee. Niemand hoeft zich te schamen voor de hulp-vraag die hij of zij heeft. We horen vaak dat mensen weer nieuwe moed krijgen als ze hier zijn geweest. Dat ze niet wisten hoe ze een bepaalde stap konden zetten, maar door onze ondersteuning toch verder vooruit komen. En het is een ontzettend leuk publiek dat bij het DigiTaalhuis komt. Zo veel verhalen, zo veel nationaliteiten."

"Verrijking van je leven"

Claudia kan het vrijwilligerswerk goed in haar dagelijks bestaan inpassen. Naast haar vaste job, is ze zo'n beetje wekelijks wel een keer in de Korenbeurs te vinden. "Ik kan dit vrijwilligerswerk aan iedereen aanbevelen, Het is een verrijking van je leven. Hoeveel tijd je eraan kwijt bent, kun je zelf bepalen. In overleg met degene die je ondersteunt, kun je zelf bepalen op welke dag, tijd en locatie je afspreekt. Maar het liefst spreek ik gewoon af in de Korenbeurs. Hier voel ik me thuis!"

Vrijwilligers gezocht

Enthousiaste en betrokken Schiedammers zoals Claudia worden bij de Bibliotheek Schiedam met open armen binnengehaald. Suzanne van de Bibliotheek Schiedam vertelt: “Wij hebben nu eenmaal veel taken waarbij we een groot beroep doen op vrijwilligers om deze te kunnen vervullen. Denk aan de Voorleesbrigade, onze DigiTaalhuis-activiteiten en onze bibliotheek-faciliteiten in de wijken. Daar hebben we veel vrouw- en mankracht voor nodig. Uiteraard hoeven de vrijwilligers het niet helemaal voor niets te doen. Al onze vrijwilligers krijgen een gratis bibliotheek-abonnement en er worden geregeld ondersteunende trainingen aangeboden. Iedere Schiedammer die tijd en gelegenheid heeft, is welkom! Dus neem een kijkje op onze website (https://www.debibliotheekschiedam.nl/overons/vrijwilligers.html) voor nog meer inspirerende verhalen en filmpjes. Daar vind je ook informatie over hoe je je kunt aanmelden.”

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →