Categorieën

Service

Cocaïnesmokkelaar ontsnapt

Cocaïnesmokkelaar ontsnapt
Nieuws

Cocaïnesmokkelaar ontsnapt

  • Redactie
  • 26-04-2017
  • Nieuws
Cocaïnesmokkelaar ontsnapt

Foto: Interpol

SCHIEDAM - Hij wordt een van de grootste criminelen van Nederland genoemd: Çetin G. Hij knipte zijn enkelband door en is gevlucht.

Bij politie en justitie staat hij bekend als Çetin G.(46) uit Schiedam, van Turkse oorsprong en ook wel 'de man van 500 miljoen' genoemd. In december werd hij veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Nu is hij spoorloos. Zijn vlucht dateert al van maanden geleden.

Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de ontsnapping: "Hij heeft zich onttrokken aan zijn elektronisch toezicht en we weten niet waar hij is." Er loopt een opsporingsonderzoek naar G., zo stelt het OM.

G. smokkelde vijftienduizend kilo aan cocaïne. Een transport met achtduizend kilo tussen de bananen uit Ecuador, had een straatwaarde van 500 miljoen euro. Het internationale onderzoek ‘Murdoch’ draaide vooral om hem; het duurde ruim twee jaar. De autoriteiten noemen de zaak 'een van de grootste cocaïnezaken uit de Europese geschiedenis'. De Landelijke Eenheid, die de strafzaak tegen G. leidde, is woedend. Betrokkenen voelen zich in hun hemd gezet door de ontsnapping. G. zat tot dusver tweeënhalf jaar vast.

G. woonde jarenlang in Capelle aan den IJssel; in juni 2014 werd hij gearresteerd, op straat in Rotterdam.