Categorieën

Service

Coffeeshops

Coffeeshops
Winkelen

Coffeeshops

  • Han van der Horst
  • 23-07-2019
  • Winkelen
Coffeeshops

COLUMN - Dat wordt nog een gebed zonder end met die coffeeshops. De gemeente heeft bekend gemaakt dat er in Schiedam nog ruimte is voor zo'n nuttige detailzaak, maar iedere keer als een ondernemer een locatie dreigt te vinden, organiseert de buurt meteen een petitie. En dan nog is het aantal plekken waar een coffeeshop überhaupt mag komen beperkt, net als bij de bordelen. Wat bordelen betreft, die mogen niet te dicht bij een bejaardentehuis liggen, wat openlijke lokale overheidsdiscriminatie is van ouderen, vooral als zij slecht ter been zijn en niet hele einden kunnen lopen om aan hun gerief te komen.

Ik weet niet of diezelfde regel voor coffeeshops ook geldt, maar toch wil ik er hier op wijzen dat de jongens en meisjes die ooit zaterdags op de radio naar de beursberichten van Koos Zwart luisterden (zoek op het internet zelf op waar dit over gaat lieve twintigers), dat die zo langzamerhand voor geriatrische zorg in aanmerking komen. Oude dag en wiet zijn een vanzelfsprekende combinatie geworden.

Alle gekheid op een stokje: als ergens een coffeeshop gevestigd dreigt te worden, komt meteen de buurt in opstand en het zou mij nauwelijks verbazen als ze daar op het stadskantoor niet echt rouwig om zijn. Nederland wordt strenger ten opzichte van drugsgebruik en dat komt tot uiting in de bakken regelgeving die coffeeshophouders over zich uitgestort krijgen. Toch is blijkens de klachten van minister Grapperhaus het gebruik van drugs – van wiet via coke en allerlei moderne pillen – behoorlijk ingeburgerd, juist ook in kringen waar je het niet verwacht. Toch steigeren de omwonenden als ergens een coffeeshop dreigt te komen. Ze vrezen dat de veiligheid onder druk komt te staan omdat hun buren, hun kinderen en hun kleinkinderen daar hun aankopen zullen doen.

En daar is toch geen reden toe. Elke coffeeshopeigenaar weet dat hij onder een vergrootglas ligt, meer dan welke middenstander ook. Als er in of rond zijn zaak ook maar iets gebeurt dat kan worden uitgelegd als overlast, dan is hij de sjaak. Kijk maar naar wat burgemeester Lamers met koffieshop Pas Op – het oude café Juin – op de Hoofdstraat doet. Hij probeerde die tent voor drie maanden te sluiten omdat een minderjarige er een jointje kocht. Lik op stuk, meteen.

Als je meer politie en handhavers in je buurt wilt, moet je zorgen dat er een coffeeshop komt.

Dat is de realiteit.