Categorieën

Service

Contract getekend voor entree van campus MICS

Contract getekend voor entree van campus MICS
Nieuws

Contract getekend voor entree van campus MICS

  • Redactie
  • 06-12-2023
  • Nieuws
Contract getekend voor entree van campus MICS

V.l.n.r. wethouder Antoinette Laan, directeur Ferdinand Gremmen van SDK Vastgoed en Niels Langenhuizen, MT-lid SDK Vastgoed, zetten een 3D-model op de kaart die de campusontwikkeling in beeld zal brengen.; foto: Look J. Boden

SCHIEDAM - Op een zichtlocatie langs de A20 komt het gebouw ‘Apex’ als entree van MICS, de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam. Wethouder Antoinette Laan (gebiedsontwikkeling SchieDistrict) en ontwikkelaar Niels Langenhuizen van SDK Vastgoed (VolkerWessels) ondertekenden gisteren het erfpachtcontract hiervoor.

Het gaat om een ontwikkeling van ruim 5.700 m² aan de Nieuwpoortweg 2. Dit betekent de start van de tweede nieuwbouwontwikkeling voor de campus binnen twee maanden. In oktober werd de grondovereenkomst gesloten voor de nieuwbouw van Metrohm Applikon BV, die daarmee van De Brauwweg verhuist naar MICS.

SDK Vastgoed ontwikkelt het gebied tussen de ’s-Gravelandseweg, Algerastraat, de Schie en rijksweg A20 (42 hectare) voor eigen rekening en risico tot een campusgebied. De gebiedsontwikkelaar heeft hiermee ervaring opgedaan met onder andere Strijp-S en Brainport Industries Campus in Eindhoven. Inspiratie die de gemeente Schiedam ook voor ogen heeft voor het bedrijventerrein ’s-Gravelandsepolder. Op 14 juli 2022 was de formele ondertekening van de overeenkomst voor uitgifte in erfpacht aan SDK voor de Van Heekstraat 13, 15 en Ringersstraat 7 en 9, waar SDK een ‘hot spot’ voor de campus wil ontwikkelen.

De uitgifte van de grond aan de Nieuwpoortweg 2 voor een nieuwbouwontwikkeling past in het Ontwikkelperspectief dat de gemeente Schiedam eerder voor de bedrijventerreinen boven de A20 heeft vastgesteld. Wethouder Laan: “Een gebiedsontwikkeling zoals Schie District betekent meer dan alleen maar stenen stapelen. Door nieuw vastgoed te bouwen en door vastgoed te vernieuwen ontstaat een positieve werkomgeving met een aantrekkingskracht voor bedrijven en voor talent. Een campus voegt daar een impuls voor sociaal-maatschappelijke verduurzaming aan toe, door een ecosysteem te scheppen waarin bedrijven, onderwijs, overheid en bezoekers elkaar ontmoeten, samenwerken en innoveren. De campus draagt bij aan een leven lang leren en ontwikkelen en uiteindelijk ook aan de sociale stijging van de stad en zijn inwoners.”

Met de campusontwikkeling en het thema ‘Leven Lang Ontwikkelen’, dat de rode draad binnen de gebiedsontwikkeling SchieDistrict is, wil de gemeente Schiedam het bedrijventerrein versterken en de sociaal-economische waarde ervan vergroten. Het ontwikkelplan voor de Nieuwpoortweg 2 voldoet aan de huidige gemeentelijke duurzaamheidseisen. SDK heeft ook bij de gemeente een GPR-beoordeling en materialenpaspoort ingediend.

De nieuwbouw op de voormalige Motoport-locatie is deel van de entree van MICS dat zich vanaf deze locatie tot aan de Algerastraat zal ontwikkelen. Alle gebouwen binnen de campus krijgen een naam die verwijst naar een begrip in de mechatronica. Dit eerste gebouw zal de naam ‘Apex’ dragen, het diepste punt van een lijn die vaak het geometrische middelpunt van een bocht is.