Categorieën

Service

Coronacrisis zit huizenmarkt niet dwars

Coronacrisis zit huizenmarkt niet dwars
Wonen

Coronacrisis zit huizenmarkt niet dwars

  • Redactie
  • 02-04-2020
  • Wonen
Coronacrisis zit huizenmarkt niet dwars
 
SCHIEDAM - Sinds het begin van de Coronacrisis is het aantal hypotheekaanvragen sterk gestegen. Dat is tegen de verwachtingen in, zo meldt De Hypotheker.

De intermediair constateert een groei van het aantal aanvragen van een hypotheek in maart met bijna een derde, ten opzichte van februari. Ten opzichte van januari was de stijging meer dan 54 procent. Daaronder veel oversluiters, maar ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning steeg in maart met ruim een kwart ten opzichte van de maand ervoor.

“Ondanks de grote onzekerheid zijn zowel oversluiters als huizenkopers nog steeds actief op de huizenmarkt", zegt Pieter Jan Dekker, franchisenemer van De Hypotheker in Schiedam. "Waarschijnlijk willen zij profiteren van de lage rente door hun hypotheek over te sluiten, te verhogen voor een verbouwing of door hun overwaarde te benutten.” 

Hij constateert dat steeds meer aanbieders hun rente verhogen. "Eerst waren dit alleen de regiepartijen, maar dit breidt zich nu verder uit naar de banken. Zo hebben in de afgelopen weken al vijftien geldverstrekkers een rentestijging doorgevoerd." De grootste stijging bedraagt volgens hem op dit moment 0,3 procent.

Dekker verwacht dat naarmate de crisis voortduurt, het consumentenvertrouwen zal dalen. "Hoewel nu sprake is van een piek in het aantal hypotheekaanvragen, zal een dalend consumentenvertrouwen uiteindelijk gaan leiden tot afkoeling van de huizenmarkt.”