Categorie├źn

Service

D66 vreest overlast door waterbedeffect krimp Schiphol

D66 vreest overlast door waterbedeffect krimp Schiphol
Politiek

D66 vreest overlast door waterbedeffect krimp Schiphol

  • Redactie
  • 04-04-2023
  • Politiek
D66 vreest overlast door waterbedeffect krimp Schiphol

SCHIEDAM - D66 Schiedam vreest een waterbedeffect nu op Schiphol in de nabije toekomst 's nachts niet meer wordt gevlogen. Koen van Baekel van de fractie wil van het Schiedamse college weten wat dat onderneemt om een dergelijk effect te voorkomen.

Schipholtopman Ruud Sondag kondigde gisteren maatregelen aan voor de luchthaven. Daaronder een vliegverbod tussen twaalf uur 's nachts en vijf uur 's ochtends. Ook komt er een verbod op vluchten met privéjets op de luchthaven.

"De fractie van D66 is blij met de aankondiging van de heer Sondag", zo stelt Van Baekel. "Maar tegelijkertijd vrezen wij een mogelijk waterbedeffect." Het kan volgens het raadslid niet zo zijn dat zo'n effect leidt tot meer overlast voor Schiedammers omdat er meer vliegtuigen vertrekken en landen op het Rotterdamse vliegveld. Hij wil weten of B&W van de stad die vrees deelt. Een rol van het naburige vliegveld en Schiedam als afvoerput voor de krimp van Schiphol moet worden voorkomen, aldus het raadslid. "Kan het college hieromtrent een zienswijze afgeven aan betrokken partijen inclusief in ieder geval RTHA (het vliegveld, red), Schiphol Groep, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ministerie van Financiën en de Tweede Kamer?" En of er nog andere  
acties zijn te bedenken om dat waterbedeffect te voorkomen?

Iets algemener gesteld vraagt Van Baekel zich af of het Schiedamse college de mening van de fractie deelt dat de regionale luchthavens inclusief Rotterdam-The Hague Airport nadrukkelijk niet als overloopluchthavens voor de resulterende krimp van Schiphol mogen fungeren?"