Categorieën

Service

De aanhouder wint

De aanhouder wint
Wonen

De aanhouder wint

  • Redactie
  • 26-03-2024
  • Wonen
De aanhouder wint


SCHIEDAM - Janet Bakker woont met haar gezin in De Akkers in Schiedam-Noord. Die wijk is afgelopen jaren flink op de schop gegaan, vooral om de straten weer ‘op hoogte’ te brengen, na forse verzakkingen. Zij betoonde zich een kritisch volger van het werk in haar wijk en liet met regelmaat op sociale media van zich horen als zij vond dat zaken niet goed gingen. 

Een van de zorgen van de Schiedamse was het volledig onderlopen van de groenstrook voor haar huis, tussen de Speltakker en de Koolzaadakker/De Akkers. Zo werd de wadi die was ingepland realiteit, maar komt bij zware regenval het speelveld alsnog blank te staan.

Op verzoek van Schiedam24 zette Bakker op een rijtje wat zij heeft ondernomen om haar zorgen te uiten en om verandering te brengen in de staat van het groen. Haar werk bleek niet tevergeefs: sinds enige tijd kan ook de voetganger zijn of haar weg vinden door wat eerder een blubberige poel was, dankzij de aanleg van een extra pad, verhard met schelpen.

Voor de redactie betekent de gang van zaken een voorbeeld dat het als inwoner van de stad loont om kenbaar te maken als je denkt dat zaken anders moeten. Daarom staan hieronder op een rijtje de stappen die nodig kunnen zijn om iets in de openbare ruimte gerealiseerd te krijgen, als je als Schiedammer denkt dat iets hard nodig/onmisbaar/een verrijking van de buurt kan zijn. Niet om mensen af te schrikken omdat er heel wat water door de Rijn blijkt te lopen voor er resultaat is, maar vooral om te laten zien dat de aanhouder wint.

Janet Bakker schrijft:

“Hieronder volgen, in chronologische volgorde, mijn inspanningen:

* 10-10-2023: reactie op X m.b.t. te smal bruggetje over de wadi.

* 13-10-2023: bericht op X geplaatst met vraag waarom lantaarnpalen op Speltakker even nummers wèl buiten het trottoir staan en bij ons (oneven nummers) niet. Ze lopen nu ook niet meer in één lijn door (gemeente getagd).

* 19-11-2023: bericht op X geplaatst (met foto’s) met vraag over a) bijvullen/bijhouden houtsnippers bij de speeltoestellen, b) wederom de plaats van de lantaarnpalen, c) het niet geëgaliseerde speelveld dat met ernstige regenval (ook nog eens door het hol lopen van het terrein) regelmatig voor grote plassen/wateroverlast zorgt.

* 05-12-2023: uitgebreide mail aan Gert-Jan Roth, contactpersoon van Van Gelder met zes prangende onderwerpen:
1. Wanneer wordt het ‘blubberveld’ geëgaliseerd?
2. Wordt er nog gras gezaaid?
3. Zijn de houtsnippers tijdelijk? (In de rest van de wijk ligt er een keurig zachte ondergrond met kunstgras onder de speeltoestellen.)
4. Wanneer wordt het tweede schelpenpad aangelegd?
5. Vraag waarom er zo’n smal en ook nog eens taps toelopend bruggetje over de wadi geplaatst is? (Met de kinderwagen erdoor ging nèt, maar doordat bewoners de leuning anders bevestigd hebben, gaat dat nu makkelijker.)
6. Worden de lantaarnpalen nog verplaatst naar buiten het trottoir?

21-12-2023: puntsgewijs de antwoorden van Gert-Jan:
1. Wat bedoelt u met ‘blubberveld’, wadi of speelveld?
2. Als gevolg van de vele regen in oktober en november, is het grondwaterpeil* gestegen. Dat moet eerst zakken, we zullen geduld moeten hebben.
3. Alle werkzaamheden zijn afgerond.
4. De tekening betreft een impressietekening.
5. Het bruggetje is een keuze van de bewoners tijdens het participatietraject.
6. De lantaarnpalen zijn door de gemeente geplaatst. Voor vragen moet u bij hen zijn.

* Ik vraag mij dit ten zeerste af, aangezien het grondwaterpeil kunstmatig laag gehouden wordt in (o.a.) Spaland. Mijn kruipruimte stond toentertijd ook nog gewoon droog. 

21-12-2023: mijn reactie op de antwoorden van Gert-Jan:
1. Ik bedoelde het speelveld.
2. Met het veranderende klimaat had men al rekening moeten houden met steeds vaker voorkomende langdurige regenval. Omdat er bij ons voor niet geëgaliseerd is, ontstaan onnodig grote plassen.
3. Waarom wordt er geen nieuw gras gezaaid? Kan aanzienlijk schelen voor de blubbervelden die er nu zijn.
4. Dat is klinkklare onzin! Er is een definitief groenplan, mèt een tweede pad. Als je als bewoner zo’n ‘definitief groenplan’ ziet, ga je ervan uit dat dat ingetekende tweede pad er ook daadwerkelijk komt! Temeer daar de wadi op die plek onderbroken is, evenals de rij struiken aan weerszijden van het speelveld. Veel buren gebruiken het nu ook al als looppad (mits er niet teveel blubber ligt).
5. Dat moet ik aannemen, ik kon daar toen niet bij zijn. Maar ik vraag mij af of men heeft beseft hoe onhandig dit smalle bruggetje is voor mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen of rollator. Bovendien ging men er hoogst waarschijnlijk vanuit dat er nog een tweede pad zou komen, zònder bruggetje, tegenover nummer 9.
6. Ik zal dit gaan opnemen met de gemeente. (Tot nu toe nog niet gedaan.)

Op deze mail heb ik nooit meer antwoord gehad.

Speelveld én wadi onder water


* 02-01-2024: bericht geplaatst op X met foto’s van volgelopen wadi’s èn ondergelopen speelveld (gemeente getagd).

* 03-01-2024: bericht geplaatst op X met foto’s van het enige paadje in het speelveld en dat inmiddels ook blank staat na de enorme regenval. En het bruggetje is aan één kant nog behoorlijk scheef ook (gemeente getagd).

* 12-01-2024: bericht geplaatst op X met screenshot uit de Bouwapp, waarin wordt gezegd dat ‘de voltooiing nadert, behalve een klein minpuntje bij Speltakker even nummers…’. Mijn bericht erbij: “Alleen een minpuntje bij Speltakker even nummers… Voor het gemak wordt het half kale en ongelijke blubberpark tegenover Speltakker oneven, zonder 2e pad naar de straat en/of speeltoestellen, even vergeten…” (gemeente getagd).

* 31-01-2024: bericht geplaatst op X met een screenshot van een brief van Van Gelder over het probleem van het niet wegzakkende regenwater bij de Speltakker even nummers en wat ze daaraan gaan doen. Opmerking van mij erbij: Met geen woord wordt er gerept over de (water)problemen en/of het 2e pad van het speelveld bij de Speltakker oneven… (gemeente getagd).

* 19-02-2024: mail gestuurd naar Hendro Rencoko bij de gemeente Schiedam: in deze mail geef ik uitgebreid uitleg hoe de situatie bij mij voor de deur is en hoe wanhopig wij als buren onder elkaar zo langzamerhand zijn. Tezamen met goede, duidelijke onderbouwing van de noodzaak ervan, heb ik het verzoek gedaan of hij er misschien voor kon zorgen dat dat 2e schelpenpad er alsnog komt.

* 26-02-2024: mail ontvangen van Hendro Rencoko: de situatie wordt nogmaals onderzocht.

* 04-03-2024: mail van Hendro Rencoko: bevestiging dat het 2e schelpenpad er komt!

* 05-03-2024: eerste voorbereidingen; de grond waar het paadje moet komen, wordt afgegraven.

* 14-03-2024: medewerkers (van de gemeente) komen de inmiddels geleverde zakken met schelpen leegscheppen om er het paadje mee te vullen. En eindelijk, na een klein half jaar soebatten, is halverwege de dag het zo gewenste tweede schelpenpaadje een feit!"