Categorieën

Service

De bouw van veel noodwoningen is urgent

De bouw van veel noodwoningen is urgent
Wonen

De bouw van veel noodwoningen is urgent

  • Han van der Horst
  • 17-07-2022
  • Wonen
De bouw van veel noodwoningen is urgent

COLUMN - In Schiedam moet je vier jaar en zeven maanden op de wachtlijst staan voor je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Als je aan de voorwaarden voldoet natuurlijk. Vergeleken met de gemiddelde wachttijd in Nederland valt dat nog mee, want die is zeven jaar. Voor Rotterdam is het daarentegen twee jaar en acht maanden, voor Vlaardingen twee jaar en zes maanden. De NOS publiceerde deze cijfers verleden jaar. Of de wachttijden inmiddels sterk veranderd zijn, kan ik niet zeggen. 

Tegen deze achtergrond zet de voltooiing van 27 sociale huurwoningen – ook nog in het hogere segment – weinig zoden aan de dijk.

Deze woningen maken deel uit van het project 'In de Buurttuin'. Voor Schiedammers die nu op hun achterhoofd krabben: dat is de nieuwbouw ten westen van de Parkweg op het stuk tussen de Van Haarenlaan en de Mgr. Nolenslaan. Aan beide zijden van de Parkweg zijn op grote schaal wederopbouwflats afgebroken. In de Buurttuin worden ook koopwoningen gebouwd. Haal je maar niks in je hoofd. Alles is al lang en breed vergeven. Vanaf prijs: € 416.500 voor een woning van ongeveer 120 vierkante meter.

De nieuwbouw ziet er aardig uit. Daar niet van. Toch zijn er in Schiedam andere maatregelen nodig, willen wij serieus iets aan de woningnood doen. Woonplus is nu profiteur van die woningnood. De corporatie dient zich om te vormen tot oplosser. Daarvoor dienen op grote schaal tijdelijke woningen te worden gebouwd. Er is plek zat om die in kleine groepjes door de hele stad heen neer te zetten. Er zijn genoeg aannemers die ze in hun pakket hebben. De gemeente kan Woonplus op allerlei manieren helpen dit te realiseren.

De afname van het aantal sociale huurwoningen in de afgelopen tien jaar moet gecompenseerd worden. En dat gaat niet met het huidige tempo van nieuwbouw. 

De bouw van noodwoningen is urgent.