Categorieën

Service

Delfland legt zonnepanelen op zijn 'oudste huis'

Delfland legt zonnepanelen op zijn 'oudste huis'
Nieuws

Delfland legt zonnepanelen op zijn 'oudste huis'

  • Redactie
  • 09-03-2021
  • Nieuws
Delfland legt zonnepanelen op zijn 'oudste huis'

Foto's: Delfland - Wikimedia


DELFT – Het Gemeenlandshuis in Delft, hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap Delfland, heeft zonnepanelen. Ze werden van de week geplaatst en gaan als het goed is 24.000 kWh per jaar opleveren.

Met die stroom kan het kantoor worden verlicht, aldus het waterschap. “De zonnepanelen brengen de CO2-uitstoot van Delfland verder omlaag met 9 ton per jaar.” Dat is een volgende stap op weg naar de energieneutraliteit die Delfland in 2025 wil hebben bereikt.

Hoogheemraad Ruud Egas: ”Daaraan werken wij op veel manieren. Door zuinig om te springen met energie en grondstoffen, door op onze zuiveringen groen gas te maken, duurzaam in te kopen en door zoveel mogelijk circulair te werken. Ook kijken wij waar ruimte is voor wind- en zonne-energie. Dan kun je denken aan onze gemalen, de terreinen rond onze zuiveringen en dus ook aan ons hoofdkantoor.”

Bij afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in de Harnaschpolder in Den Hoorn gaat het Hoogheemraadschap meer dan duizend zonnepanelen plaatsen op 1,5 hectare.

Delfland heeft een bijzonder hoofdkantoor. Hart van het gebouw is het oudste stenen woonhuis van Delft, dat in 1505 werd gebouwd. Ooit woonde daar ook de dochter van Willem van Oranje. Sinds 1645 is het Hoogheemraadschap van Delfland er gevestigd.

Naarmate het beheergebied en de taken van het waterschap groeiden, heeft Delfland buurpanden bijgekocht. In 2016 zijn die verbouwd, zodat het hoofdkantoor weer voldoet aan de eisen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Modern en monumentaal huizen er nu onder een dak, aldus Delfland. Egas: “En nu liggen er dus zelfs zonnepanelen op dat bijzondere pand. Uit het zicht uiteraard. Dat is toch mooi.”