Categorieën

Service

DFDS-terminal krijgt walstroom

DFDS-terminal krijgt walstroom
Nieuws

DFDS-terminal krijgt walstroom

  • Redactie
  • 22-12-2022
  • Nieuws
DFDS-terminal krijgt walstroom

Foto: DFDS


SCHIEDAM - De DFDS-terminal net aan de andere kant van de Beneluxtunnel in Vlaardingen krijgt walstroom. Dat maken Rotterdam Shore Power en de ro/ro-terminal vandaag bekend.

Een deel van de schepen van DFDS die vanaf eind komend jaar aanmeren bij de terminal in de Vulcaanhaven krijgt dan elektriciteit via een walstroominstallatie. Rotterdam Shore Power B.V, een gezamenlijke onderneming van Eneco en Havenbedrijf Rotterdam, zal de walstroom leveren.

Met de nieuwe energievoorziening wil DFDS de uitstoot van ongewenstes stoffen op de terminal verminderen, net als het geluid dat op de terminal wordt gemaakt. De aanleg van de walstroominstallatie wordt verzorgd door Actemium en is financieel mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Rijksoverheid en de provincie Zuid-Holland.

Het gaat vooralsnog om de ligplaats die gebruikt wordt voor de dienst op Immingham, door schepen van scheepsbouwer Jinling. De andere twee ligplaatsen op de terminal komen in een later stadium ook voor walstroom in aanmerking.

De walstroomvoorziening bestaat uit een omgebouwde 40-voetscontainer met daarin elektrotechnische apparatuur die stroom van het openbare elektriciteitsnet geschikt maakt voor gebruik aan boord van de schepen. Daarnaast is er het kabelmanagementsysteem die de elektriciteit met een kabel en een plug fysiek van de kade aan boord van het schip brengt. Vanaf het schip zal met een afstandsbediening de kraan op de kade worden bediend, zodat de kabel aan boord kan worden genomen en nadien gekoppeld kan worden.

De walstroominstallatie heeft een vermogen van 1,8 MW (het energie-equivalent van bijna vijftienhonderd huishoudens) en levert naar verwachting 3,5 GWh per jaar aan elektriciteit. De geschatte reductie aan kooldioxide als gevolg van de investering bedraagt circa 2.100 ton op jaarbasis. Daarnaast draagt walstroom ook bij aan de luchtkwaliteit door vermindering van fijnstof- en stikstofuitstoot en vermindert het geluidsoverlast. 

Havenbedrijf Rotterdam en Eneco willen het gebruik van walstroom in de Rotterdamse haven stimuleren en hebben daartoe hun dochter Rotterdam Shore Power opgericht. Begin 2022 werd de ingebruikname aangekondigd van de grootste walstroominstallatie van Europa: de installatie voor de offshore-schepen van Heerema Marine Contractors op de Landtong Rozenburg. Momenteel werkt Rotterdam Shore Power aan de aanleg van een tweede installatie bij Boskalis in de Waalhaven. 

Walstroom is een cruciale pijler van de verduurzamingsstrategie voor het Rotterdamse havencluster, zo stellen de initiatiefnemers. Hun ambitie is dat minstens negentig procent van de offshore, veerboten, cruise- en roll-on-roll-off schepen en containerschepen in de Rotterdamse haven in 2030 gebruikmaakt van walstroom. Dit scheelt de uitstoot van ongeveer tweehonderdduizend ton kooldioxide en 2.500 ton stikstof. 

Realisatie van de walstroominstallatie past bovendien in het One Planet Plan van Eneco om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Niet alleen in de eigen activiteiten, maar ook in de energie die Eneco levert aan zijn klanten. DFDS ambieert om tegen 2050 netto geen kooldioxide meer uit te stoten, onder meer door 45 procent reductie ervan op zijn ferryterminals en door zijn ferryschepen. Behalve op Immingham vaart DFDS vanuit Vlaardingen ook op Felixstowe.