Categorieën

Service

Doğukan Ergin beëdigd in Tweede Kamer

Doğukan Ergin beëdigd in Tweede Kamer
Politiek

Doğukan Ergin beëdigd in Tweede Kamer

  • Redactie
  • 06-12-2023
  • Politiek
Doğukan Ergin beëdigd in Tweede Kamer

Zoekplaatje: waar is Dogukan Ergin te vinden in de enorme groepsfoto die vanmiddag van de hele nieuwe Tweede Kamer werd gemaakt (we hebben hem gevonden): foto: Tweede Kamer


SCHIEDAM - Schiedammer Doğukan Ergin is vandaag beëdigd als lid van de Tweede Kamer.

Na de tijdelijk kamervoorzitter Roelien Kamminga legde hij samen met 148 andere kamerleden de eed of de verklaring en belofte af. Ergin koos, tussen de VVD-ers Ulysse Ellian en Silvio Erkens, voor de belofte.

In antwoord op de gedeelde verklaring: "Ik zweer (verklaar) dat ik, om tot lid van de Staten-Generaal te worden benoemd, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik zweer (verklaar en beloof), dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enige belofte heb aangenomen of zal aannemen. Ik zweer (beloof) trouw aan de Koning, aan het Statuut voor het Koninkrijk en aan de Grondwet. Ik zweer (beloof) dat ik de plichten die mijn ambt oplegt getrouw zal vervullen", antwoordde Ergin: 'dat verklaar en beloof ik'.

Wie de eed aflegt, moet vervolgens de twee voorste vingers van zijn rechterhand aaneengesloten opsteken en daarbij de woorden uitspreken: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig." Wie de belofte aflegt, spreekt de woorden: "Dat verklaar en beloof ik".

Ergin krijgt met zijn twee fractiegenoten van Denk een plek in de tweede van de vijf 'taartpunten' waarin de honderdvijftig kamerleden zijn ondergebracht. Hij zit op de vierde rij voor, naast de kamerleden van Volt en voor de drie vertegenwoordigers van Partij voor de Dieren. Voor hem zitten enkele mensen van Groen Links-PvdA, waarvan de meeste geestverwanten in het meest linkse blok zitten.

Na de installatie van de kamer was het voor Ergin snel de trein in naar Schiedam, om voor het laatst als wethouder deel te nemen aan de raadscommissie van de Schiedamse gemeenteraad.