Categorieën

Service

Drie wensen Voedselbanktuiniers komen uit met Proosje-geld

Drie wensen Voedselbanktuiniers komen uit met Proosje-geld
Nieuws

Drie wensen Voedselbanktuiniers komen uit met Proosje-geld

  • Redactie
  • 06-08-2018
  • Nieuws
Drie wensen Voedselbanktuiniers komen uit met Proosje-geld

Joke de Haan van de tuiniers op het Wibautplein, Phons Ockerse van het Centrummanagement, Herbert NIkkels en gemeentesecretaris Karin Handstede met de Proosje-cheque; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM – De tuiniers voor de voedselbank werden vandaag verrast door een delegatie van de gemeente Schiedam en het Centrummanagement – en die kwam niet met lege handen. Stadstuinieren Voedselbank Schiedam werd verrast met 4420 euro.

“Flabbergasted”, sprakeloos, overdonderd was Herbert Nikkels, voorzitter van de stadstuiniers ervan. Op een dergelijk bedrag had hij niet gerekend.

Het geld was bijeen gespaard door de ontvangers van de Proosjes, de munten die als attentie rond de feestdagen aan het eind van het jaar werden verstrekt aan Schiedamse ambtenaren en ook vrijwilligers in de stad. Deze vielen te besteden bij de winkeliers in de stad, maar konden ook ingeleverd worden voor het goede doel, de stadstuiniers. Ook de voor de vrijwilligers en ambtenaren gereserveerde munten die niet werden opgehaald, gingen naar het goede doel.

En de tuiniers, die op het Wibautplein, op Vijfsluizen en bij Boerderij Landvreugd in Groenoord groenten verbouwen voor de voedselpakketten van de Voedselbank Schiedam, hebben wel zo hun ideeën hoe dat geld te besteden. Nikkels: “We gaan onze veertig vrijwilligers bedanken met een uitje: eten bij Lisa's Kitchen en een rondvaart op de Fluisterboot. We willen ook Schiedam promoten hè.”

Ten tweede wil de stichting graag een nieuwe freesmachine aanschaffen voor het bewerken van de grond bij Landvreugd. “Nu moeten we de machine heen en weer rijden vanaf Vijfsluizen, maar hij past niet in een personenauto.” Voor misschien de helft van het geschonken bedrag valt gedoe te vermijden.

Een derde wens die met het geld uit de Proosjes kan worden gerealiseerd is het opknappen van het tuinhuisje dat in Vijfsluizen door de vrijwilligers wordt gebruikt. “Kozijnen moeten worden vervangen en een goede schilderbeurt is ook nodig", aldus Nikkels.

Bij Vijfsluizen ligt een veld klaar voor het Voedselbanktuinieren, maar ook braak. Vooralsnog ontbreekt het aan vrijwilligers om ook deze grond in te zaaien. Mogelijk gaat dat veranderen, want de stichting heeft te horen gekregen dat het kan zijn dat het terrein op het Wibautplein na dit seizoen moet worden teruggegeven aan de gemeente. Er zijn plannen voor woningbouw.

Het kan ook nog zijn dat de Voedselbanktuiniers afzien van vergroting van het veld op Vijfsluizen – als de plannen in Nieuwland tenminste doorgaan. Deze week werd de Voedselbank verrast door een flinke aanvulling van de pakketten met groenten en fruit uit het Westland. “Ja, dat was voor ons ook even verrassend”, aldus Nikkels. “We gaan binnenkort maar eens overleggen.” Het is natuurlijk onzinnig om in Schiedam tomaten te verbouwen, als er van de tuinders in het kassengebied ook komen. “Maar we kunnen ons aanpassen. Als er geen aardappelen uit het Westland komen, kunnen wij toch aardappelen gaan verbouwen”, aldus Nikkels. “Ik ben benieuwd hoe het in de toekomst gaat lopen.”