Categorieën

Service

Eerste editie manifestatie Zie de Schie

Eerste editie manifestatie Zie de Schie
Uit

Eerste editie manifestatie Zie de Schie

  • Advertorial
  • 26-09-2022
  • Uit
Eerste editie manifestatie Zie de Schie

Het landschap langs de Schie, tussen Delft, Schiedam en Rotterdam, heeft door de lange geschiedenis vele gezichten gehad; foto: Eric van Straaten


SCHIEDAM - Het Cultureel Forum Schiedam richt haar blik op de Schie, de rivier waar de stad haar ontstaan en naam aan heeft te danken. Op 6, 8 en 9 oktober vindt de manifestatie Zie de Schie plaats, met culturele activiteiten over het verleden, heden en de toekomst van de Schie. Het publiek kan kiezen uit een afwisselend programma van presentaties, boottochten, openstellingen en ontdekkingstours.

Schie Café | donderdag 6 oktober
De aftrap van de manifestatie 'Zie de Schie' vindt plaats in de Bibliotheek Schiedam. Tijdens het Schie Café komen de rijke cultuurhistorie en hedendaagse betekenis van de rivier aan bod, in een gevuld en levendig avondprogramma met verschillende sprekers. Zo is architect-onderzoeker Paul Meurs aanwezig die de bezoekers meer over de cultuurhistorische waarde van de Schie komt vertellen, landschapsarchitect Steven Delva deelt zijn kennis over de rol van het landschap bij actuele opgaven van stadsontwikkeling en de Schiedamse band Sjarm voorziet het publiek van live muziek geïnspireerd op het thema water. Locatie: Bibliotheek Schiedam, Korenbeurs. Tijd: van acht tot half tien 's avonds. Prijs: drie euro vijftig. Tickets boeken via: Ticketlink.

Sprekende Schie (tours) | zaterdag 8 en zondag 9 oktober
Tijdens het weekend geven bewoners, kunstenaars en historici ontdekkingstochten op en rondom de rivier. Aan de hand van persoonlijke verhalen en toekomstperspectieven komt het erfgoed tot leven. Vaar mee met architect en beeldend kunstenaar Bart Isings en leer over de industriële geschiedenis
van Schiedam. Zin in avontuur? Landschapsarchitect Jacqueline Verhees neemt je mee op ontdekkingstour langs de Schie… Of ervaar samen met gids Anouk van Mil hoe het is om op de Schie te wonen door een bezoek te brengen aan de Schiedammers voor wie de Schie hun dagelijks uitzicht vormt! De Sprekende Schie bevat een divers aanbod aan rondleidingen en boottochten die jou de nieuwste inzichten geven op het verleden, heden en de toekomst van de Schie. Tijd: van elf tot half zes. Centraal startpunt: Lange Haven 75A (tegenover de Havenskerk). Tickets boeken via: Ticketlink.

De tours
Schiedam Geheugenstad
Vaar mee met Bart Isings, architect en beeldend kunstenaar, door de industriële geschiedenis van Schiedam. De geuren en kleuren van Schiedam komen tot leven met zijn persoonlijke verhalen over de op- en ondergang van de vele industrie. Startpunt: Lange Haven 75A (tegenover de Havenkerk). Datum: zaterdag 8 oktober tijd: van één tot kwart over twee en van half drie tot kwart voor vier. Prijs: zes euro.

Stad-uit | Stad-in
Landschapsarchitect Jacqueline Verhees neemt je mee op een bijzondere ontdekkingstour langs de Schie. Na een korte fietstocht gaat de rondleiding verder op de grens van Schiedam en Rotterdam. In de Schiebocht wordt aan de hand van historisch beeldmateriaal gekeken naar de mogelijke toekomst
van de Schie voor Schiedam. Startpunt: Achterzijde Station Schiedam Centrum. Datum: zaterdag 8 oktober, tijd: van twee tot kwart voor vier. Prijs: vier euro. 

Poëschie
De dichtende gids Wessel Klootwijk neemt je mee langs de Glasfabriek en Sodafabriek, op een reis langs de geschiedenis, het heden en de droombeelden van de Schie en Schiedam. Startpunt: Buitenhavenweg 146. Datum: zaterdag 8 oktober, tijd: van half één tot kwart voor twee en van twee tot kwart over drie en van half vier tot kwart voor vijf. Prijs: vier euro.

Gluren bij de Buren
Tijdens de tour met gids Anouk van Mil ga je langs bij Schiedammers voor wie de Schie hun dagelijks uitzicht vormt. Ze geven een inkijkje in de bijzondere verhalen voorbij hun voordeur en stellen hun huizen en tuinen op voor deze speciale gelegenheid. Lekker twee uurtjes gluren bij de buren! Startpunt: Ooievaarsbrug. Datum: zaterdag 8 en zondag 9 oktober, tijd: van elf tot één uur en van half twee tot half vier en op zaterdag ook van half vier tot half zes. Prijs: vier euro.

Schiedam nu: Toekomst van het verleden
Ga mee op pad met architectuurhistoricus en publicist Marcel Teunissen, op een avontuurlijke tocht langs industrieel erfgoed, parken en bijzondere architectuur. Aan de Buitenhaven en langs de Plantage vertelt hij over de historie én de veranderingen van dit Schiedamse cultuurlandschap. Startpunt: Lange Haven 75A. Datum: zaterdag 8 en zondag 9 oktober, tijd: van half twee tot drie uur. Prijs: vier euro.

Wonen op de Schie
Schiedamkenner Cilia Batenburg en haar schippersbroer Bas nemen je mee naar bijzondere zeilschepen in het centrum Schiedam. Je hoort de geschiedenis van de historische schepen en ontmoet de schippers die vertellen over hun ervaringen op het water en hun relatie met de Schie. Startpunt: Lange Haven 75A. Datum: zaterdag 8 en zondag 9 oktober, tijd: van vier tot half zes. Prijs: vier euro.

Het water, de tijdlijn van heden en verleden
Architectuurhistoricus en publicist Marcel Teunissen neemt je tijdens de vaartocht mee in tijdreis door Schiedam. Verleden en heden blijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, en bieden inspiratie voor een mooie toekomst van de Schie. Startpunt: Lange Haven 75A. Datum: zaterdag 8 en zondag 9 oktober.
Tijd: van vier tot vijf uur. Prijs: zes euro. 

Fantaschie
Monster aan op de fluisterboot en luister ademloos naar historicus en rasverteller Ferrie Weeda. Een zoektocht naar de ziel van Schiedam: achter de gevels, onder het water en hoog boven de wieken. Startpunt: Lange Haven 75A. Datum: zondag 9 oktober. Tijd: van één tot kwart over twee, van half drie tot kwart voor vier. Prijs: zes euro.

Meer informatie over het Schie Café en Sprekende Schie is te vinden op I: www.cultureelforumschiedam.nl.

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →