Categorieën

Service

Eerste negentien asielzoekers zijn 'aan boord'

Eerste negentien asielzoekers zijn 'aan boord'
Nieuws

Eerste negentien asielzoekers zijn 'aan boord'

  • Redactie
  • 30-12-2021
  • Nieuws
Eerste negentien asielzoekers zijn 'aan boord'

SCHIEDAM - De asielzoekers die de komende maanden in Schiedam zullen verblijven, druppelen in kleinere groepen binnen, aan boord van De Nassau.

In totaal zijn er nu negentien mensen gearriveerd op het schip aan de Buitenhaven. Daar overheerst de rust.

Gisteren kwamen er eerst vijftien mensen vanuit Tilburg, in de spelersbus van Willem II naar Schiedam. Later op de dag volgde een groepje van vier mensen. 

Aan boord van De Nassau zijn 66 slaapplekken; afspraak is dat er 'vijftig tot zestig' mensen zullen worden opgevangen.

Gisteren kwam het schip, met beelden van de molen en het bedrijfsgebouw van Nolet in beeld bij Nieuwsuur, samen met enkele 'overburen'. Het item in de actualiteitenrubriek ging vooral over de manier waarop Schiedam en andere steden voor het blok zijn gesteld door het ministerie en de demissionair-staatssecretaris. Er was sprake van twijfel over de juridische basis onder de verplichting in de vorm van een aanwijzing door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Mag het kabinet gemeenten wel dwingen tot asielopvang? "Ik en mijn collega's kunnen eigenlijk niet bedenken op welke grondslag die aanwijzing gestoeld is", aldus hoogleraar Decentrale Overheden Geerten Boogaard. Het is volgens hem 'een volgende stap in de bestuurlijke verhoudingen, namelijk brieven sturen met het woord aanwijzing erin'. Theo Weterings, burgemeester van Tilburg en binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten woordvoerder op dit thema, stelt dat gemeenten voor het blok zijn gezet. "Het was beter geweest als het rijk een goede planning had gehad en eerder had aangegeven dat er meer locaties bij moesten komen."