Categorieën

Service

Eerste verloskundigenpost van land geopend in Schiedam

Eerste verloskundigenpost van land geopend in Schiedam
Gezond

Eerste verloskundigenpost van land geopend in Schiedam

  • Advertorial
  • 18-04-2023
  • Gezond
Eerste verloskundigenpost van land geopend in Schiedam

V.l.n.r.: Marjolein Tasche Eveline van der Leeuw Iris Lensveld en Annemarie Huijssoon; foto: Franciscus


SCHIEDAM - Gisteren is de eerste verloskundigenpost van Nederland geopend in Franciscus Vlietland in Schiedam.

De nieuwe verloskundigenpost is gevestigd in het ziekenhuis, maar maakt geen onderdeel uit van de ziekenhuiszorg. Het is te vergelijken met een huisartsenpost. Zwangere vrouwen worden door hun eigen verloskundige naar deze post verwezen in geval van acute klachten, zoals bij bloedverlies of als zij minder leven voelen. Eveline van der Leeuw, verloskundige en voorzitter van de Geboorteketen: "Als je je kindje minder voelt bewegen kan er in de verloskundigenpost, door je eigen verloskundige, een hartfilmpje gemaakt worden bij je baby en hoef je niet direct naar het ziekenhuis in Rotterdam."

De verloskundigenpost is een triage centrum waar vrouwen terecht kunnen bij eerstelijns spoedklachten tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen met acute klachten melden zich eerst bij hun eigen verloskundige. In veel gevallen blijkt er niets aan de hand te zijn en kunnen vrouwen met een gerust hart weer naar huis. Blijkt er meer medisch onderzoek noodzakelijk, dan kan er laagdrempelig contact gelegd worden met de dienstdoende gynaecoloog en indien nodig direct doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Annemarie Huijssoon, gynaecoloog Franciscus Gasthuis & Vlietland: "Door de goede samenwerking tussen de verloskundigen, gynaecologen, het team verpleegkundigen en klinisch verloskundigen en het bestuur van het ziekenhuis is er de afgelopen jaren veel gerealiseerd om de geboortezorg goed te organiseren voor nu en in de toekomst."

Iris Lensveld, verloskundige en voorzitter van de Verloskundigen Coöperatie Verve: "Er is in Nederland geen andere plek waar de triage binnen de Verloskunde op deze manier is ingericht. Het betekent voor zwangere vrouwen in onze regio dat optimale zorg gedurende de zwangerschap dichtbij huis behouden blijft.’ Marjolein Tasche, voorzitter Raad van Bestuur Franciscus Gasthuis & Vlietland: ‘Ik ben erg trots dat wij op basis van goede samenwerking en wederzijds vertrouwen blijven bouwen aan kwalitatieve geboortezorg voor de regio."

 

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Vlietlandplein 2, Schiedam

Meer over Franciscus Gasthuis & Vlietland →