Categorie├źn

Service

Emotionerende opening van 'Overloop', het laatste kunstwerk van Sjef Henderickx

Emotionerende opening van 'Overloop', het laatste kunstwerk van Sjef Henderickx
Nieuws

Emotionerende opening van 'Overloop', het laatste kunstwerk van Sjef Henderickx

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 01-07-2022
  • Nieuws
Emotionerende opening van 'Overloop', het laatste kunstwerk van Sjef Henderickx

Ane Hendriks-Koczorowski schrijdt door de Locomotiefsteeg, over 'Overloop', het laatste kunstwerk van wijlen haar man Sjef Henderickx (foto door Rob van der Stel)

SCHIEDAM - Reinier Scheeres en Peter Elderman hebben het gele lint doorgeknipt, waarmee op de Hoogstraat de deuren van de Locomotiefsteeg waren afgesloten. De groene deuren gaan open. Achter de deur, in de steeg staat een vrouw. We zien haar van achteren. Ze draagt een lange grijze sluier, een chique zwarte hoed. Ze schrijdt door de steeg richting Lange Haven, het gevolg van initiatiefnemers, sponsors, ambtenaren, kunstenaars, mensen uit de museale wereld en andere Schiedamse belangstellenden - ruim 150 mensen zijn het - achter haar.

Ze schrijdt door de licht aflopende steeg, over het zojuist door de initiatiefnemers Scheeres en Elderman en haar onthulde kunstwerk 'Overloop', het laatste kunstwerk van Sjef Henderickx. Zij is kunstenaar Ane Hendriks-Koczorowski, weduwe van Sjef. Ruim vijftig meter en elfhonderd tegels verder bereikt Ane de poort van de steeg aan de andere kant, de poort aan de Lange Haven.

Ane komt de Locomotiefsteeg uit, slaat de handen ineen en spreekt de woorden: 'Dit is het allerlaatste afscheid van Sjef'. Ze is geëmotioneerd. Het raakt zichtbaar de mensen die op de Lange Haven staan te wachten op Ane, die als eerste na de officiële onthulling het kunstwerk van haar Sjef, 'Overloop', van boven naar beneden heeft afgelopen.

Daarna volgt de rest. Heel langzaam gaan zij door de steeg, de hoofden gebogen, de blik op de tegelvloer gericht. Er valt zoveel te zien in de steeg. Vierhonderd tegels met een afdruk van een brandmerkijzer danwel een imprint van een ander logo liggen er. "Het hoofd naar beneden, kijkend naar wat er te zien is op de aarde, dat is ook wel typerend voor mijn vader, iets wat ik in zekere mate van hem heb overgenomen", zegt Arne Hendriks, de zoon van Sjef. "Van mijn vader is bekend dat hij een buitengewone belangstelling had voor de aarde, voor alles wat leeft én ook voor alles wat onder de aarde verstopt lag, voor archeologie."

Joost Kalkhoven, die jaren samen met Sjef is bezig geweest met de realisatie van het kunstwerk in de steeg tussen Jenevermuseum en Havenkerk, en die na het onverwachte overlijden van Sjef op 2 mei jl. ervoor gezorgd heeft dat het laatste kunstwerk afgemaakt is, karakteriseert 'Overloop' als volgt: "Het schreeuwt niet om aandacht, maar als het je aandacht eenmaal heeft, laat het je niet meer los."