Categorieën

Service

Europa wordt kleiner en kleiner

Europa wordt kleiner en kleiner
Nieuws

Europa wordt kleiner en kleiner

  • Ted Konings
  • 09-12-2022
  • Nieuws
Europa wordt kleiner en kleiner

COLUMN - Nog een klein uur te gaan tot de aftrap van Nederland-Argentinië op de voetbalmundial. Na alle gepraat over arbeiders die slecht zijn behandeld en aanvoerdersbandjes om een boodschap uit te dragen, gaat het nu meer en meer over voetbal. Ik zal niet de enige zijn meer wedstrijden ziet dan vooraf gedacht. Bijvoorbeeld vorige week zondag, die waanzinnige apotheose van de groep met Duitsland, Spanje, Japen en Costa Rica, waarop op enig moment in de wedstrijd ieder van de vier een keer door was naar de volgende ronde.

Maar waar het ook over gaat zijn de toeschouwers. Verbazingwekkend hoe vol de stadions zitten, terwijl het aantal Engelsen, Duitsers, Spanjaarden en Fransen beperkt is. En helemaal het aantal Nederlanders. Behalve dat Qatar en de opmaat naar dit toernooi niet echt uitnodigend waren voor een uitgebreide voetbaltrip, geldt ook: dure hotels, weinig alcohol, weinig Oranjegein. 

Maar dat lijkt niet op te gaan voor niet-Europeanen: zeker de Argentijnen van vanavond. In Buenos Aires zou hun aandeel niet groter kunnen zijn geweest. Ook al blijken het lang niet allemaal mensen van de pampas en de tango die zich in het ‘albiceleste’ hullen. 

Terwijl Argentinië het land is van de economische malaise, de devaluaties van de peso, het politieke bestuur dat soms wel met een moreel kompas werkt, maar soms ook niet. Waar dus veel mis gaat. En mensen weinig te makken hebben. 

Wie het weet mag het zeggen: hebben mensen in Zuid-Amerika echt een groter hart, in ieder geval voor voetbal? Maar hoe dan al die mannen en ook vrouwen uit Bangladesh, van Sri Lanka en uit Pakistan en India te zien, die ook de albicelesteshirts hebben aangetrokken. De Marokkanen, de Iraniërs, zelfs de Zuid-Koreanen. Ze zijn met velen. Ze trekken de portemonnee om mee te leven met ‘hun’ over het algemeen te veel betaalde landgenoten aan te moedigen. Of zouden de sjeiks van Qatar ook hun tickets hebben getaald met hun olie en gas?

In ieder geval is duidelijk wat op allerlei podia ter wereld blijkt: de wereld is veel groter dan Europa. Sterker: (de rol van) Europa lijkt op het wereldtoneel kleiner en kleiner te worden.